Японският фестивал на цветята и денят на Буда

Знаете, че блогът ми е място както за японски готварски рецепти, така и за статии за различни японски празници. След ден в Страната на изгряващото слънце ще празнуват Хана мацури – Феститвалът на цветята. В миналото хората са украсявали светините си с горски и полски цветя, а в наши дни, на 8 април се чества рождения ден на Буда. Ще ви разкажа накратко за традицията и обичаите на Хана мацури.

В деня на празника всеки будистки храм поставя специален малък олтар, украсен с хортензии. В средата слагат чаша-басейн, в който стои статуята на новородения Буда. С дълъг черпак посетителите поливат главата на Буда със сладък чай аматя, сварен от листата на хортензията.

Всичко това е дълбоко символично – цветята напомнят за гората Лумбини, в която се е родил Просветеният. А според легендата, когато той се родил небесните дракони поръсили главата му с вода или според друго предание – със сладък чай.

Монасите приготвят за този ден десетки литра от чая, защото много от посетителите взимат от него за свои приятели и роднини. Счита се, че той има силни лечебни свойства. Затова на този ден в храмовете водят много болни хора, особено деца.

В много градове на Япония в този ден се провеждат празнични шествия, а участниците са облечени в кимона. В някои региони на страната носят малки паланкини, украсени с цветя, в които седи статуята на бебето Буда. Улиците са украсени с бели хартиени фенери, надписани с черни и червени йероглифи. Близките си подаряват цветя и малки пакетчета с чай от хортензия.

За любознателните – повече за религиите в Япония може да прочетете тук: Традиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.