Японски цветя владеят телепатия

В последните дни на февруари, когато зимата е на края си, се размечтах за цветни градини, огрени от топлото пролетно слънце. Преди време ви разказах за значението на цветята в японската култура. Сега отново темата ме отведе до една цветна новина. И докато вие участвате неуморно в новото ни предизвикателство, ще ви разкажа нещо наистина интересно.

Учените от Университета в Кейо изобретили програма, с която стайните растения показват емоции в отговор на действията на стоящи до тях хора. Например вашето любимо цвете потрепва с едно или повече листа като отношение на това, което правите.

В разработената система се използват малки електромотори, които задействат тънки, практически незабележими с просто око кабели, прикрепени към листата на растенията. Командите се подават от програма, която постянно анализира показанията на два датчика – сензор за движение и микрофон, и основавайки се на тях, определя най-подходящата от предлаганите команди.

Учените подчертават, че по време на едногодишните експерименти, не е пострадало нито едно цвете – не е загинало и не е спряло растежа си. Японците планират в бъдеще да създадат още коплекти за растения с различна големина. Все още не е известно дали изобретението ще се появи масово на пазара.

Е, сега вече никой няма да счита леля ми за странна, защото обича да си говори с цветята. Затова обожавам науката – защото прави приказките и мечтите ни реалност. 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.