Японците и вярването им, че спортът е здраве

Японското дълголетие и младолик вид са донякъде неразгадана тайна от стотици години. Някои смятат, че тези качества се дължат на хранителния режим на японците, който включва голямо количество риба и морски продукти. Други пък си го обясняват с активния начин на живот на японците, които използват всяка възможност за физическа дейност. Дори ходенето им до работа е задължително, когато е възможно. А може би тайната на японското дълголетие се крие в комбинацията от двете?

Денят за здраве и спорт е национален празник в Япония. Страната започва да го отбелязва през 1966 г., за да отдаде почит на Летните олимпийски игри в Токио от 1964 г.

Този ден е неработен, а в училищата в Япония се провеждат спортни събития и състезания, които започват от рано сутрин и продължават до късен следобед. Някои от тези събития дори се наричат мини Олимпиади, защото включват много различни спортове, като спринт на 100 метра, щафета 4 х 100 метра и др.

За да си представите колко сериозно възприемат този ден в Япония, ще ви разкажем, че една година ученици поставят рекорд, като изграждат човешка стена с височина от 5 или 6 души и след това вървят напред около 100 метра.

На други места пък денят се отбелязва с по-простички игри и състезания, като „трикраки надпревари“ (когато отбор е съставен от двама души, на които един за друг са завързани по един крак – бел. ред.), например.

Тази година денят се отбелязва на 12 октомври, а за следващата е предвидено да бъде на 14 октомври, тъй като не е фиксиран в календара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.