Денят на Земята или колко можем да дадем от себе си, за да я спасим?

Уикенда имах много време за размисъл. Особено в събота, когато участвах в кампанията “Да изчистим България за един ден!“.
Тогава се присъединих към една група доброволци в парка, които усилено работеха, за да направят парка чист. Фасове, опаковки от вафли, пластмасови бутилки и стъкла. “Биоразнообразието“, което човешката ръка беше създала в продължение на месеци, трябваше да бъде изкоренено. И успяхме, разбира се.
Най-важното за мен беше, че всички, големи и малки, се включихме и знаехме какво искаме да постигнем – една чиста градинка, един чист парк, една уютна среда, в която да излезем на разходка, а защо не и да изпием сутрешното си кафе.
И макар от събота до днес да са минали само по-малко от 100 часа, днес отново можем да се обединим около каузата за опазването на околната среда.
Защото днес, както всички знаете, е Международният ден на Земята. В България този ден за първи път официално се чества на 14 декември 1930 година по инициатива на тогавашния министър на земеделието – Григор Василев. И до днес обаче този ден продължава да се празнува като израз на гражданската подкрепа на всеки един от нас в борбата срещу замърсяването на околната среда.
Но знаете ли, че една голяма част от нас реално не са готови да направят много, за да защитим планетата ни с общи усилия. Защо иначе в цяла България се събраха тонове боклук за рециклиране? Ако бяхме малко по-мотивирани, малко по-човечни и мислещи не само за нас, а и за света около нас /в този случай не говоря само за нас, българите, а за хората по света/, ситуацията на планетата ни нямаше да е такава.
Затова аз, с много желание и увереност, че ще се справите, ви приканвам да помислим заедно, какво можем да дадем от себе си, за да живеем на една по-красива, по-зелена и по-щастлива планета.
Вие ще споделите ли какво сте готови да направите за нашата земя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.