Интересни и забавни факти за японските училища – Втора част

Тъй като тази седмица сме на тема училище искам да продължа и с втора порция любопитни факти за японските училища и посещаващите ги ученици.

1. В повечето държавни и частни училища момчетата трябва да са късо подстригани. Не са позволени бижута освен часовници.
2. Много частни училища (gijuku/義塾) имат правило, което гласи, че учениците трябва да носят униформи както в училището, така и извън него. Всички копчета трябва да са закопчани, забранено е навиването на ръкави, а декорациите по униформите се смятат за неприемливи.
3. Ученикът е “рекламното лице” на училището, затова не се толерира неприемливо поведение.
4. Обикновено след 20.00 часа ученикът трябва да е без униформа и у дома. В случай че той все още е с униформа, трябва да има оправдание /напр. участва в спортен отбор, има посачова работа и т.н./
Тези правила се отнасят по-скоро за частните училища. Държавните нямат подобни правила. В случай че ученикът не желае да спазва установените правила, той може да напусне по всяко време частното училище, в което се намира.
5. Децата, които ходят в държавни училища, посещават тези в района, в който живеят.
6. Тъй като в повечето райони училищата са малки, училищни автобуси обикновено не се използват (с изключение с цел екскурзии) и родителите не карат децата си на училище. В Токио стигането до училище отнема от 5 до 15 минути.
А учебният ден е от от 08:30 ч. до 15:00 ч.
7. Единствените шкафчета, които съществуват, са за обувките, с които учениците ходят отвън. Всички други техни вещи се съхраняват в класната стая.
8. Всеки ден учениците имат предмет, който е свързан с ежедневни задачи. Като например чистене на класните стаи, залите и двора около училище.
9. Малко са децата, които не взимат участие в извънкласни занимания. Незасивимо дали е участие в спортен отбор, клуб “Култура”,музикални или театрални групи, децата вземат активно участие и се радват на това, чрез което имат възможност да се развиват.
10. Японските училища нямат балове.

Така, като ги чета всички тези неща, ми се иска и в нашите български училища, но не частни, а държавни, да се предлагат повече активности за децата. Според мен е важно да имат възможност да се развиват от малки, защото когато станат по-големи един ден, ще имат ясното съзнание по кой път да поемат. А вие съгласни ли сте с мен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.