Модерното японско семейство

Въпреки че ролите в японското семейство са се променили значително през 20-ти век, акспектите и привичките на традиционното семейство продължават да съществуват. Японците имат една поговорка, която гласи, че дори ако едно голямо семейство не живее заедно, родителите, бабите и дядовците трябва да живеят достатъчно близо, за да имат възможност бързо да пренесат купата с топла супа:)

Професорите от Харвардския университет Теодоре Бестор и Хелън Хардакре описват и споделят трайното значение на традиционните семейни ценности в Япония.

Според Хелън Хардакре повечето семейства в Япония днес са нуклеарни, като тези в Съединените щати и в Северна Америка като цяло.
Нуклеарно, или още наречено “ядрено” семейство, е този тип семейства, състоящи се от една брачна двойка с деца. Именно поглеждайки към реалността, днес японските семейства приличат много на другите семейства, в които семейната двойка живее заедно с децата си, а може би и с една баба или дядо.

В японското семейство днес ролите на членовете му общо взето се припокриват с тези, които са отредени в семействата на американците и европейците. Например бащата не работи от дома, а извън него, в офис, въпреки че има много семейства, които притежават собствен бизнес и живеят в същата сграда, в която се помещава и производството и бизнеса им като цяло. Често срещано явление е майката да е в ролята на отговорника за отглеждането и възпитанието на децата, както и за управлението на финансовите средства в семейството. Това поставя известен натиск върху японките, както и върху връзката между тях и собствените им деца.

Според Теодоре Бестор, ако се вгледаме в съвременното японско семейство и съвременните американски или европейски “нуклеарни” семейства, може да се предположи, че обществата са едни и същи и че семейството играе една и съща роля в тези общества.
Фактът, че японските бащи в съвременните градски домакинства прекарват толкова много време на работа, и компаниите, в които работят, изискват толкова много от тях, означава, че на тях често им остава много малко време или енергия да прекарват с децата си. По този начин не само отговорността за отглеждането и възпитанието пада на плещите на майките, но и бащите отсъстват изцяло от живота на своите деца.

Вие смятате ли, че днешната действителност е такава, че бащите не обръщат необходимото внимание на своите деца? Ще се радвам да се включите по темата и да направите сравнение между българското и модерното японско семейство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.