Празници и (без)делници

Макар и да сме още ноември, повечето от нас вече правят планове за топлите камини и вкусните вечери, които ще бъдат неизменна част от декемврийските празници. Но не си мислете, че и японците не празнуват като нас. Въпреки че годината почти отмина, в този блог пост ще опиша някои от традионните празници в Япония. Надявам се, че ще ви е интересно.

“Златната седмица”
Тя се провежда в края на април или началото на май. Това е колекция от три (понякога и четири) национални празника в една седмица. Като цяло повечето японци си взимат цялата седмица като почивна. Част от празничните дни са: Денят на Националната фондация (Kenkoku kinenbi), Денят на зеленината (на 29-и април), Денят на конституцията, Денят на децата (на 5-ти май). Интересното за този ден е, че основно празнуват момчета, тъй като момичетата имат свой ден в годината през март).

Ден на жената
Този ден се празнува на 3-ти март. В Япония този ден се нарича Hinamatsuri или Фестивал на куклите. Празнува се като истински фестивал, на който на отделни платформи се показват кукли, изобразяващи императора и императрицата. Антуражът им се състои от три дребни дами, шест музиканти и двама министри. И тъй като и при японците съществува т.нар. криза, семействата, които имат по-малки жилища и не могат да се разполагат свободно, редуцират избора си на кукли само до император и императрица. Традицията повелява куклите да се хвърлят в реката като знак за отърсване от всички грехове. Но тъй като това удоволствие не е евтино, тази традиция вече е забравена. Друг характерен момент на този ден е украсата да е в прасковен цвят, тъй като денят се пада именно по времето, когато цъфтят по-голямата част от дърветата.

Фестивал Setsubun
Това е фестивал, който се провежда непосредствено преди да започне пролетта. Setsubun в буквален превод означава разделяне на сезоните. Фестивалът се провежда на 3-ти или 4-ти февруари, един ден преди да започне пролетта. По време на фестивала японците хвърлят печени бобени зърна около техните домове, храмове и светилища, като в същото време викат в буквален превод “Дяволите вън! Щастието вътре!” (“Oni wa soto! Fuku wa uchi!”). След това всеки изяжда толкова бобени зърна, колкото е и неговата възраст. Като цяло този фестивал не се причислява към националните празници.

Obon Фестивал
На този фестивал хората се молят и си спомнят за своите предци. В някои части на страната фестивалът се провежда от 13 до 15 юли, а в други от 13 до 15 август. Японците отдават почит на предците си, а други изграждат олтари вътре в домовете си, на които се молят. Приема се, че по време на фестивала предците обитават къщата за няколко дни, а фенерите, които са поставени около къщите показват пътя им. В края на фестивала същите тези фенери се носят до река, за да направляват пътя на предците обратно към техния свят.

Каквото и да си говорим, и японците си имат доста почивни дни през годината. И колкото и да ни се струва, че всички тези празненства са излишни, за тях всеки един празник е наистина важен и свещен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.