Традиционното японско семейство

В поредица от блог постове ще споделя с вас какво научих за семействата в Япония, какви са техните отношения и възгледи и как са живяли преди и как живят днес, през 21 век.

Днешният пост ще ви запознае с традиционното японско семейство, известно още като ie.

ie (家) е японски термин, който се превежда директно като “домакинство”. Той може да означава дома или родословието на семейството: от прабаби и прадядовци, през баби, дядовци, родители и деца, а понякога и децата на децата. Този японски термин се използва като “традиционна семейна структура”. Символичното определение на ie е по-културната среда за физическите процеси на родството, като чифтосване и създаване на потомство.

Патриархалното семейство се състои от бабите и дядовците, синът, съпругата му и децата им. При около 98% от домакинствата мъжът е главата на семейството. Съпругата може да влезе в тази роля единствено ако тя носи приходите в къщата. В традиционното японско семейство най-големият син наследява собствеността, както и отговорността да се грижи за родителите си, когато стигнат определена възраст. Най-големият син поема и ангажимента да живее с родителите си, когато порасне. Днес всички домакинства са длъжни да записват информацията в специална семейна книга, наречена Koseki. Тази книга е като регистър и съдържа информация за всички членове на семейството, като в нея задължително се записват и промените в състава му и идентичността на членовете. Регистърът също изисква да се “назначи” и едно лице като ръководител на къщата, като в повечето случаи това е мъж. След като се избере глава на семейството, другите членове на къщата трябва да променят фамилните си имена като това на “ръководителя”. В семейната книга могат да се запишат едно или две поколения, двойката и техните деца. Ако едно домакинство се състои от баби, дядовци и деца, бабите и дядовците са задължени да водят своя регистрационна книга. Интересното на системата за водене на семейна книга koseki е, че разубеждава семействата да се развеждат. В повечето случаи децата, родени по време на брака, остават при мъжа, което завинаги отделя майката от детето.

Друг интересен факт за семействата е ролята, която се отдава на мъртвите прадеди. Те могат да бъдат разделени в две категории “generation dead” и “juvenile dead”. “Generation dead” са съпруг и съпруга, двойки, които държат и оглавяват домакинствата, докато са живи. Тези предци са представители на историята на семейството и я предават на настоящите членове на семейството. Ако даден предшественик не се квалифицира като част от категорията “generation dead”, той се счита за “juvenile dead”.

Ако искате да научите повече информация за днешното модерно японско семейство, очаквайте следващия ми пост утре 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.