Чабана и чайна церемония в едно

Чабана е елегантен стил на подреждане на цветя за японската чайна церемония. Буквално думата може да се преведе като “чаени цветя“. Чабаната като изкуство има своите корени от икебаната и възниква през 16 век като част от чайните церемонии (чаною).

Композициите от цветя могат да се състоят както от едно, така и от две или повече клончета цветя, поставени в малък съд. По-долу ще видите снимки на различни аранжировки от цветя, в зависимост от формата на вазата.

Чабаната не само съществува самостоятелно като стил, но дава основата и на друг такъв – нагеире. Нагеире-то има значение на “вмъквам”, като при него малко на брой елементи се поставят във висока ваза.

Идеята за поста за чабаната всъщност дойде от вчерашното събитие, по време на което беше представен ритуалът по поднасяне и пиене на чай, както и стилът на аранжиране на цветя.

Реално чайната церемония може да отнеме около 4 часа, като по време на тези четири часа трябва да се спазва пълна тишина и едва ли не да се медитира, докато се преминава през всички етапи от церемонията. Като цяло събитието премина в подробно описание на етапите от церемонията, както и демонстрация на всички движения, които трябва да се извършат. Интересно е да се види на живо как участниците в церемонията изпитват респект към всички чайни прибори и как се покланят на всяка чашка и я предават на човека до тях. А още по-интересно е, че всички гости пият от една и съща чаша, но изваждат от ръкава на кимоното си кърпичка, с която изтриват чашата след като са отпили.
Ето и оригиналното аранжиране на цветята, в зависимост от формата на вазата, в която искаме да ги поставим.

 

Източник: http://www.chanoyu.com/Chabana.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.