4-те най-интересни стереотипа, приети за японците

Съществуват стереотипи за всеки един народ и японците не са изключение. Разбира се, често има погрешни схващaния за хората от определена националност, но това е на база някаква истина, която е преувеличена до крайност. Но някои от схващанията за японците определено предизвикват размисъл и интерес.

Ето и 4 от тях, които поне мен ме накараха да се усмихна и замисля 🙂

4. Всички японци могат да говорят много добре английски език.
Всеки от вас е учил чужд език по време на средното си образование предполагам. А колко от вас си го спомнят /в случай че не го практикувате/?
Да, японците са от хората, които определено изучават активно английски език в училище, но те акцентират върху писането, а не върху изговора.
Повече японци още в училище учат само и само да преминат в следващия клас и в същото време непрактикуването позволява да го забравят до следващата година. Затова не се учудвайте, ако отидете в Япония и все пак не могат да ви отговорят на разбираем английски.

3. Японците ядат делфини и китове за закуска, обяд и вечеря.
Ами, макар и да ми се струва повече от абсурдно, точно така си представят една част от хората живота на японците. Да, това е било истина, но преди стотици години по време на Втората световна война и началото на следвоенните години. Сега, разбира се, могат да се намерят различни опаковки в магазините със съдържание на такова месо, но то определено не се води традиционно ястие за закуска, обяд или вечеря.

2. Японците не обичат да допускат хората прекалено близо до себе си и са особено чувствителни щом стане въпрос за техните лични вещи. Е, да, но в крайна сметка японците привикват да не са такива. Все пак в Япония е претъпкано в буквалния смисъл на думата. Представете си метрото сутрин например, когато всички отиват на работа. Няма как да не се бутнеш в някого, докато се качваш и слизаш от обществения транспорт. Ако сте се возили в софийското метро, може и да имате представа какво имам предвид 🙂

1. Японците са най-учтивата нация на света.
И все пак да попитам. Били ли сте в Япония? А чувствате ли се неудобно, защото имате едно наум, че не можете да си позволите да сте неучтиви? Нивото на учтивост на хората там е прието с цел всеки да се замисли и избегне изкушението да бъде груб към заобикалящите го. Чудя се защо и при нас не е прието това…

 

 

2 коментара

 1. HI ! Ойши сан – имам няколко дребни забележки по 4-те най-интересни стереотипа, приети за японците:

  1.Японците са най-учтивата нация на света. Да учтиви са, защото възпитанието е основна черта от народопсихологията на японския народ. И това възпитание започва от пеленаческа възраст-буквално. И въпрос на чест е да покажеш, че си добре възпитан. Но видовете поклони все пак показват, че отношението не е еднакво макар, че е проява на учтивост. И още нещо. Учтивостта не е равнозначна на уважението в съзнанието и бита на японците.
  Имам предвид чужденците. Единственото преклонение е към американците (макар, че те им пуснаха бомбите !). Но това преклонение не е раболепно, а по-скоро е една амбиция, превърнала се във фикс-национална идея – да достигнат и задминат американците. Останалите чужденци понякога са обект на съвсем друго отношение. Примери много, като се започне от появяващите се надписи на вратите на малки магазинчета за злато по Уено, че дискаунтите за Коледа не се отнасят за чужденци или отказа за обслужване пак в малки магазинчета със складови цени в Бакуро-чо, та се стигне до понягога пресмехулно-презрителни погледи замаскирани със захаросана усмивка. Не ме разбирай погрешно – естествено това не се отнася за всички японци, но все пак …
  И все пак – буквално за завиждане е учтивостта изразявана от японец към японец – дори напълно непознати.
  Учтивостта има различни прояви. Само ще ти посоча един малко странен пример в това отношение – обичайно японките носят винаги в чантите си флакон –ароматизатор, с който пръскат използваната вече от тях обществена тоалетна, за да бъде приятно на следващата дама да я ползва след тях. Е, това ако не е учтивост – здраве му кажи …Има и много други примери, ама и без това стана дълго.

  2. Японците не обичат да допускат хората прекалено близо до себе си и са особено чувствителни щом стане въпрос за техните лични вещи. – може би в известен смисъл да е вярно. Как да не бъдат чувствителни към личните си вещи, като кражбите там са изключително малко. Допускането на хора до себе си – за кои хора става дума? Ако става дума за чужденци – да така е! Но ако става дума за близко обкръжение? Та там в култ е издигнат постулата : „Ти сам си нищо! Можеш да съществуваш само в колектива!” Такава социализация, каквато има в Япония не съм виждала никъде другаде по света. А за бутането – не само в метрото сутрин и вечер, но и на всякакви други опашки при чакане на асансьор или за атракцион.

  3. Японците ядат делфини и китове за закуска, обяд и вечеря. По скоро мисля, че фразата беше за равенство между Япония и суровата риба. Да и сега те си похапват сурова туна (божествена е!), но наред с това обичат и да експериментират с всичко ново от белия свят. Определено си падат чревоугодници и ако на по-възрастното поколение не му личи много, то младото подрастващо поколение доста е понаструпало килца.

  4. Всички японци могат да говорят много добре английски език. По-възрастното поколение в по-голямата си част не говори или говори много зле английски. Виж, за по-младото поколение е точно обратното. Говорят доста приличен (понякога отличен) английски. И въобще не им остава време за мързел в училище. Те са достатъчно амбициозни, а и в голяма степен мотивирани да учат добре и да знаят езици – много от добрите фирми наблюдават учениците отблизо с цел подбор за бъдещ персонал. А там няма понятие като мобилност на работната ръка.
  Беше ми приятно с твоя блог Ойши ! Самата дума „ойши” ми напомня един особен и чаровен аромат носещ се по тесните улички на Токио.
  Бъди здрава и усмихната! Сайонара, мила Ойши!

  • О, колко се радвам когато видя, че блогът ми се чете от хора, които са толкова добре запознати с японската култура!!! Благодаря за този коментар 🙂 Има ли аз къде да те чета SUMIMASEN-SAN?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.