“47 ронини” – книга и филм за смели японски воини и красива любов

Нали знаете, че аз съм вашите очи и уши не само за интересното и любопитното в японската кулинария и култура, но и за  „японските” новини в България. Този път ще ви запозная с нова книга и филм – „47 ронини” от Джоан Виндж на издателство „Хермес”. Книгата е вече по книжарниците, а филмът излиза по кината на 27 декември. Знам, че някои предпочитат да прочета първо книгата, а после да гледат филма, а други – точно обратното. Като правило книгите винаги са по-подробни от филмите, но пък филмите са по-зрелищни. Така че, оставям изборът на вас. А сега ви предлагам малко повече информация за книгата и филма.

Книгата
Книгата „47 ронини” е написана по сценария на едноименния филм. Романът разказва за една от известните японски легенди за 47-те воини, които са живели през XVIII век. В неравната борба срещу злото те се изправят срещу безбройна армия, а тяхното най-силно оръжие се оказва мъжът, когото сами са прогонили от земите си. Има предадетлство, смели мъже, зъл самозванец, една голяма любов и герой, който вдъхновява шепа бунтовници да превземат вечността.

Филмът
Пригответе се зрелищно 3D приключение в 119 минути! Критиците го определят като микс от екшън, приключенски и фентъзи. Сценарият е на Крис Морган и Хосейн Амини. Ще ви кажа още, че е с Киану Рийвс (чувам ли вече женски въздишки) Ето и останалия екип:Режисьор: Карл Ринч, В ролите: Хироюки Санада, Киану Рийвс, Ринко Кикучи, Кари-Хироюки Тагава, Того Игава, Ко Шибасаки, Джин Аканиши, Таданобу Асава, Рик Генест.
По време на първото събитие за представянето на филма в Лондон през 2011 година актьорът споделя: „В жанрово отношение за мен това е история за отмъщението, но също и за невъзможната любов. Всеки от персонажите е въвлечен в борба и има копнежи, които никога няма да може да изпълни“.

Можете да добавите „47 ронини” към 12-те книги на японска тематика, които неотдавна ви препоръчах. А скоро ще направя списък и с интересни филми. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.