5 изумителни факта за японския език

Японският език е един от най-трудните за учене езици в света. Това, обаче, не спира някои хора да опитат да го научат. С популярността на Япония в медиите – от филми и музика до видео игри и аниме – повече отвсякога хората са мотивирани да овладеят японския език. Преди да се впуснете в учене, прочетете няколко важни факта, които е добре да знаете. 🙂

  • “Нихонго” – така се нарича японският език

Японското име за Япония е 日本 – произнесено ‘Нихон’ или ‘Нипон’. Защо в други държави тогава се нарича Japan (Япония) или вариации на това име? Защото ранни португалски изследователи в Китай записали името като ‘Jipangu’ , както се чува произношението на думата на Мандарин.

  •  Япония използва 3 системи за писане

Тези 3 системи за писане са оригиналните японски азбуки хирагана и катакана и китайските символи, наречени канджи. Трите системи за писане се ползват заедно, понякога дори в едно и също изречение. Канджи се комбинира с хирагана, образувайки думи и изречение, докато катакана се използва за чуждици, за да добави акцент.

  • Няма множествено число в японския

В японския език няма разлика между “Има паяк” и “Има паяци”. Затова е трудно да кажете дали се има предвид, че има паяче в стаята Ви или къщата Ви е била окупирана от армия от паяци.

  •  Можете да съставите изречение само от глаголи

В японския е възможно да формирате изречение само използвайки глаголи. Дори цял разговор може да протече само с глаголи!

  • Интонацията има значение

Интонацията е важна за произношението в японския език. Например думите “мост” (hashi) и “клечки за храна” (hashi) може да звучат еднакво, но интонацията ги различава. На стандартния диалект от Токио ‘hashi’ има възходящ акцент за думата “мост” и низходящ акцент за думата “клечки”.

А ако всичко това не Ви звучи достатъчно заплетено, в канзайския диалект, използван в Западна Япония около Осака, интонацията за думата “мост” и “клечки” е наобратно! Повечето учебници по японски, предназначени за чужденци, не покриват интонация, така че това може да е най-сложната част за овладяване на японски език до съвършенство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.