5 неща, които родителите трябва да знаят за „Кубо и пътят на самурая”

Може би това ревю ще ви се стори позакъсняло предвид факта, че анимацията „Кубо и пътят на самурая“ излезе у нас още в края на миналата година. Но… причината да се върна към него и да направя този текст сега, е една дискусия, която подхванахме в малко по-обширен родителски кръг за филмите, които съвременните хлапета гледат, кои им харесват и защо.

Оказа се че Кубо е подценено заглавие, минало малко незабелязано, дори за тези, които биха му обърнали внимание… а както те, така и техните наследници има много какво да вземат от него, без да се плашат от „кървавите“ и „страшни“ сцени, които в много страни му донесоха рейтинг PG т.е. филмът трябва да се гледа под родителски контрол . Малко странно, предвид факта че заглавия като „Монстър Хай“ например, в които главните герои спят в ковчези и пришиват сами ръцете си нямат поставен подобен печат.

В този ред на мисли бих започнал ревюто си така…

Кубо и пътят на самурая (в оригинал Kubo and the Two Strings) си струва да се гледа с децата, а не заради тях. Не защото страшните сцени ще ги уплашат – те са гледали много по-страшни неща в прайм-тайма на телевизиите, а защото има всички шансове да се нуждаят от отговор на много и разнообразни въпроси, започващи със „Защо“, които филма ще породи. Анимацията ще ви даде всички шансове да се проявите като  авторитетът, на който детето ви безрезервно вярва, че ще съумее да му даде правилната информация по ВСИЧКИ въпроси!

 

И така – 5-те неща, които трябва да знаете предварително за Кубо и неговата история:

1. За какво се разказва?

Филмът проследява живота на малко момче на име Кубо, разказва специалната връзка с неговата майка и защо тя го пази като зеницата на окото си от нощта и останалите членове на своето семейство. Момчето е разказвач на истории, толкова ефирни и интересни, че не трябва да мигаш, защото мигнеш ли може да изпуснеш нещо!

2. Ще ви хареса ли?

Абсолютно, да! Ако сте фен на този блог  и на някой от другите умопомрачителни stop-motion филми от продукцията на Laika. Коралайн? Кутийковците? ПараНорман? Дори последните заглавия да не ви говорят нищо, това, което си струва да знаете е, че анимацията е пълна с ВСИЧКО, което прави живота ценен – екшън, приключения, тъга, щастие, магия, богове, чудовища, оригами…

3. Ще хареса ли на детето ви?

Абсолютно, да! Някои от темите са определено сложни и засягат семейните отношения и смъртта, но начина, по който е разказана историята във филма е толкова естествен и прост, че дори малки деца биха проследили плота докрай без да усетят цялата сложност на сюжета. Това обаче не трябва да ви успокоява по отношение на въпросите – ако детето ви е съзерцателно – ще ви се наложи да отговаряте на много и интересни въпроси. Хубавата новина е, че сюжетът на филма ще ви даде голяма част от отговорите.

 

kubo-and-the-two-strings-2016-video

4. Има ли хубава музика?

Както може да си представите от анимация, чийто главен герой разнася навсякъде със себе си своя магичен шамисен (традиционен японски музикален инструмент), музиката и саундтракът са неразделна част от филма. Във финалните кредити на анимацията има и невероятна музикална изненада, която ще разплаче феновете на Бийтълс. В интерес на истината музиката е толкова добра, че си струва да си свалите целия саундтрак ASAP

5. Най-доброто време да се измъкнете и да свършите нещо, докато детето гледа?

Няма такова! За разлика от повечето съвременни анимации, филмът е дълъг само 90 минути и силно ви препоръчвам да ги уплътните всичките с него и вашето дете. Каквото има да вършите свършете го преди това, защото – нека цитирам самия Кубо, който започва всяка своя история така:

„Ако трябва да мигнете – направете го сега! Внимавайте за всичко, което виждате и чувате, без значение колко необичайно ви изглежда. И бъдете предупредени от сега, ако не ви свърта на едно място, ако погледнете в страни, ако забравите дори част от това, което ви разкажа, дори и за момент, то героите, за които ви разказвам в миг ще се изпарят“. 

1030637-laika-s-kubo-and-two-strings-pop-exhibit-launches-august-13-1 (1)

 

1 коментар

  1. Много благодаря за грабващото и точно ревю. Гледахме филма с децата, вълшебен е, много хареса на всички. 🙂
    Успех на блога и начинанията и само напред!
    Мирослав

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.