5 от най-красивите градове в Япония

Япония приютява в себе си разнообразни пейзажи, вариращи от високи планини и хълмове до ниски, плодородни земи и плажове с палми. Към това добавете и разкошните сгради, наследство от Едо периодът – светилища и храмове – и резултатът е настина зашеметяващ. Днес ви предлагам да разгледаме 5 от най-забележителните градове в Япония.

Хида Такаяма

Градът е наричан “малкият Киото” заради изобилието си от светилища, храмове и живописни сгради от 18 век. Сгушен в полите на планината Хида, градът излъчва старинен японски чар. Планинските възвишения завършват този пейзаж от крайречни пазари, традиционни магазинчета и ханове в японски стил. По тесните улици в малки канали тече вода, все още често използвана – както в миналото – за пране на дрехи и оттичане на топящ се сняг.  Градът е известен и с отличната си оризова ракия, произвеждана в пивоварни, които се отличават с големите кедрови топки, висящи на входа.

Нара


Познат в историята като първата постоянна столица на Япония и дом на 8 забележителности, вписани в ЮНЕСКО, Нара е един от най-богатите японски градове в културно отношение. Нара е бил столица на Япония за около 70 години в периода, когато изкуството, литературата и културата на Япония са се развили до това, с което асоциираме Япония и до днес.  Разположен на разстояние по-малко от 1 час път от Киото и Осака, Нара е невероятно компактен град с повечето от забележителностите, намиращи се в красивия парк Нара. Освен с храмовете, паркът е известен още с популацията си от свободно препускащи елени. Най-впечатляващата особеност е храмът Todaiji, огромна дървена сграда, подслоняваща една от най-големите бронзови статуи в Япония – тази на Буда.

Каназава


Каназава е бил сред най-големите градове в Япония, пощаден от бомбардировките през Втората световна война и в резултат на това много части от стария град са останали непокътнати до днес. Тесните улици на града минават покрай стари райони на самураи и гейши, красиви храмове и модерни музеи. Градът е най-познат като дом на градината Kenrokuen от 17 век, която е смятана за една от най-красивите градини в страната. Въпреки многото исторически забележителности, Каназава не спира да се развива. Градът е жизнен, модерен и предлага отлична кухня.

Хаконе


Разположен на по-малко от 100 км от Токио, Хаконе е отличен за почивка от забързаното градско ежедневие. Като част от Национален парк Фуджи-Хаконе-Изу, Хаконе предлага впечатляващи пейзажи на планини, езера и туристически пътеки. Звездата тук е Ashino-ko, езеро с фантастична гледка на планината Фуджи и портата на японския храм на Хаконе, издигаща се над водата, създавайки перфектната японска картина. Известни са и горещите извори, традиционните ханове и музеи на изкуството.

Кагошима


С топлия си климат, дружелюбни хора и богата растителност е очевидно защо Кагошима е често сравняван с Неапол. Атрактивният град е изпълнен с палмови дървета, широки улици и цветя. Защеметяващо красивият залив е с гледка към Sakurajima – активен вулкан, който се издига над водата. Гледката е особено завладяваща през юли и август, когато всяка вечер се пускат фойерверки при залива. Честите изригвания на вулкана редовно покриват града със слой бяла пепел.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.