Аз съм Пепър – японски робот със сърце

Наред с кулинарните рецепти, винаги се вълнувам, когато споделям с вас, моите читатели, и различни японски новини. Днешната е свързана с изобретенията и с последните технологии в роботизацията. Знаете ли, че японски учени създадоха първият робот със сърце и емоции? 🙂 Ето подробностите:

На пресконференция, състояла се буквално вчера, на 5 юни 2014г. Урасу, в предградие на Токио, японски изследователи показали хуманоидният робот Pepper, който има емоции, разговаря и изпълнява битови задачи. Изобретението е дело на изследователите от японския кариерен център на Софтбанк, която е отпуснала за целта 198 000 йени.

Роботът е предназначен да се грижи за възрастни хора, да изпълнява ролята на домашен помощник и събеседник. Има възможност да бъде обучен самостоятелно. Той може както да изразява емоции, така и да разпознава емоционално състояние.

Учените обясняват,  че това е първият робот в историята, който притежава сърце и емоции. За да може Pepper  да овладява нови навици, ще бъде използвана специална „облачна” технология. Получавайки новата информация, роботът ще я складира на сървър, където тя ще бъде достъпна за други роботи от същия модел.

Пускането на робота се планира за февруари 2015 г. Той ще стсрува 1900 щатски долара.

Ето че все повече ставаме свидетели как научната фантастика се превръща в действителност. С тази хубава новина ви пожелавам: Приятен уикенд!

За любознателните припомням още една интересна новост:
В Япония откриха кафене за самотни сърца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.