Bento lunch box – за злояди деца

Този стил горещо, ама мнооооого горещо го препоръчвам за злояди деца! Просто опитайте някой път да им поднесете „омразните” броколи или нещо друго, което не обичат, но пък е полезно да хапват, по такъв интересен начин. Ще се изумите от резултата!

Освен в Япония, традицията я има и в Индия, където на обяда в кутия казват Тiffin. Също и в Корея под името Dosirak. В Тайван го търси като Biandang. А на Филипините като Baon.

В началото бенто представлявали дървени кутии за обяд, в които се поднасяла храната за ханами (традиционна японска церемония за приветстване красотата на цветята) или чаената церемония. По-късно, някъде в края на 19-ти век, бенто започват да се продават и в магазините, и най-вече на железопътните гари – така пътниците имали възможност да се заредят с храна за изпът. През 80-те години бенто прави своята малка революция – появяват се микровълновата печка и т.нар. „удобни магазини близо до дома” . Така дървените и металните кутии са заменени с пластмасови такива, в които отново могат да се видят отделенията с малки здравословни порциики храна.

Има няколко традиционни форми на кутиите за бенто – “hangetsu”(във формата на полумесец), “shokado” (с 4 равни по размер отделения) и т.н., но изборът на материали и форми често е повлиян от модата.

Бенто е навсякъде в Япония – в училище, в офиса, в супермаркета, в ресторанта, на гарата, на летището…, защото се приготвя бързо (15-20 минути), а осигурява здравословен и диетичен обяд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.