“Япония зад маската” – ден на японската култура

На 31 май, неделя, от 12:30 ч. в Центъра за източни езици и култури, София ще се проведе 10-тия Бункасай или празник на японската култура. Тази година той е под мотото “Япония зад маската”. Празникът е посветен на 25-годишнината от откриването на специалността “Японистика”-

Зад събитието и в събитието са студентите японска филология към СУ “Св. Климент Охридски”, но съдейки по миналогодишните прояви, сигурно ще се включат и ученици от 18 СОУ с преподаване на японски език.

“За гостите сме приготвили изненади – ще се разбиват стереотипи, ще се преобръщат традиционните представи за Япония и въобще за стаите и работилничките, които обикновено има на всяко подобно събитие. Свободни сте да останете до вечерта!” – отправя поканата си Мартина Неделчева – една от организаторите.

Защо мотото е “Япония зад маската”?
“За един познавач на японската култура отвътре, би било повече от ясно. А нашата цел е именно такава – да ви предоставим поглед на нещата от истинската гледна точка. И така – Япония тази година е зад маската, защото сваля маската на стереотипи, която други маси едва ли не насилствено й слагат. Маска, която далеч не отговаря на чертите на истинската й същност, ако мога така да се изразя. Ще бъдат разбивани множество стереотипи и “мисконцепции” по отношение на традиционната и съвременната култура на японското общество, както и някои пластове от поп-културата (визираме аниме и манга).” – разказва Ева Николова – пак от организаторите.

За любопитните:
Бункасай (яп. “bunkasai” е културен фестивал, който се провежда всяка година в много училища в Япония. На този ден учениците показват своите постижения, организират различни събития и рекламират своите училищни клубове.

Очаквам много интересни неща, свързани с традиционни японски изкуства като оригами и калиграфия и много други.

Адрес:  бул. “Тодор Александров” 79; сградата се намира точно до изхода на метростанция “Опълченска”.

Не пропускайте възможността да разгледате японската култура отблизо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.