Цветовете на Сакура – символ на красотата и преходността на живота

В България може да вали сняг, но календарно сме стъпили в месец март – първия пролетен месец. Този факт, а и въпреки студеното време навън и прехвърчащите снежинки, ме мотивират да ви разкажа за традиционния японски пролетен празник – Ханами.

Ханами е важен японски обичай, честван на територията на цялата страна през пролетта. В превод означава “наблюдаване на черешови цветчета”, на т.нар. розови Сакура дръвчета. Твърди се, че идеята за празника се е зародила преди повече от 1000 години, когато аристократите са се наслаждавали на красотата на цъфналите череши и са се вдъхновявали да пишат стихове.

В наши дни японците празнуват Ханами като прекарват повече време на открито, организират пикници под дърветата, приготвят специална за празника храна и се забавляват заедно с приятели, споделяйки заедно красотата и доброто настроение.

От март до май в цяла Япония се провеждат фестивали, свързани с пролетта и цъфналите череши. Чайни церемонии на открито, театрални постановки и други видове изкуства, музика, множество ръчно изработени сувенири и летящи фенери вечерно време са само част от празничните дейности.

Символизмът зад Ханами е, че черешовите цветчета са красиви, но краткотрайни – не цъфтежът им продължава повече от 2 седмици. Именно поради това те са символ на временната красота.

Дръвчета Сакура често са изобразявани в произведения на изкуството и дори на татуировки, като носители на японската концепция за живота и факта, че нищо не е вечно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.