Деликатната и смела икебана на Шого Кариядзаки

Шого Кариядзаки – японският майстор на икебана – долетя в София за няколко дни, за да открие изложбата си концептуална икебана. Повече за нея може да прочетете тук. А сега ще ви разкажа малко повече за него.

Роден е през 1957 г. в Токио. Днес преподава в школата си по икебана и цветна аранжировка в престижния японски квартал Гиндза. Има ученици от цяла Япония и от целия свят. Критиците го наричат “човека, който притежава ръце да улови красотата“, а стилът му определят като деликатен, смел, с оригинален поглед към цветовете.

Още от малък се занимава с цветя и градинарско изкуство. На 24-годишна възраст се влюбва в икебана и постъпва в школата Согецу. Бързо показва невероятния си талант и за необичайно кратко време преминава през степените в традиционното изкуство на икебана като се изкачва до върха. В професионалните среди името му се превръща в сензация. Лекциите и демонстрациите му са толкова популярни, че залите не могат да поберат всички желаещи.

ikebanaПрез 1987 г. открива първата си самостоятелна изложба. Но Кариядзаки не се ограничава до традиционната икебана. той създава свой уникален стил в аранжирането на цветя, който привлича вниманието на медиите и на професионалните среди по цял свят. Канят го в много телевизионни предавания като водещ и участник, което го прави телевизионна звезда. Канят го за артистична аранжировка на витрина на известни универсални магазини. От 1989 г. до 1993 г. е неизменният носител на наградата за дизайн на витринно пространство на Японската асоциация за пространствен дизайн. Печели и много други награди. Спечелва си прозвището “магьосник на пространственото оформление”.

Професионалната му биография включва още продуциране на цялостната флорална аранжировка при посещения на различни държавни ръководители в Япония, на церемонията по повод 10-годишния юбилей от интронизацията на японския император; колаборации с представители на други области на изкуството; стенографски решения в пиеси от японските театрални форми Но, Кьоген, Кабуки, както и много авторски изложби в старинни японски храмове и сгради, обявени за културно наследство.

В Япония Кариядзаки участва изключително успешно не само в съвместни изяви на традиционни японски изкуства, но и в съвместно представяне на икебана и музика или икебана и сценичен дизайн с участието на певци, артисти и музиканти, продуцира изложби на цветя и кимона и съдове от стъкло и много други.

SONY DSCЛюбителите на древното японско изкуство икебана ще могат да се насладят на невероятните му огромни скулптури-икебана, поставени в София, в НДК, до 29 юни. В тях майстор Шого Кариядзаки използва червени дървени греди, монстера, хризантеми, клони, дънери и коренища, хибискус, орехови клони. По оригинален начин участва и кимоното фурисоде, за което ще ви разкажа следващият път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.