Десислава Генова: Икебана ни учи да разбираме красотата, природата и живота

desislava-genova10

Преди месец в НДК се проведе фестивал на хартията, на който участваше и школата по икебана “Сога”. Там се запознах с Десислава Генова. Поканих я да разкаже повече за това древно японско изкуство. Снимките са от личния й архив – нейни композиции.

Казвам се Десислава Генова. Изучавам икебана от 2013 г. и съм преминала четирите нива на обучение в школа по икебана „Сога”. От една година съм член на Управителния съвет на сдружение „Сога”. Участвам активно във всички събития и работилнички по икебана. Тук искам да изразя своята благодарност към моята учителка, председателя и всички членове на сдружението, за това, че повярваха и оцениха моята креативност. Радвам се, че съм част от този екип.

Икебана в 21 век, в България. Доколко днес разбираме и търсим това древно японско изкуство?

В забързания ход на времето всеки от нас има нужда от зареждане с позитивна енергия. Икебана е мощно средство за релаксиране, разбиране на природата и живота. Чрез нея насочваме поглед към вътрешния си свят и можем да променим своята гледна точка за всичко около нас.

Школа по икебана „Сога” е създадена от Рима Мирска през 1995 г.  в България. В днешно време бихме казали, че това древно японско изкуство се радва на нарастващ интерес и има десетки почитатели. Българинът има нужда да се откъсне от ежедневието. Икебана може да помогне в стремежа ни към спокойствие и отмора. Много бизнес дами се разтоварват от ежедневието чрез подреждане на цветя и създаване на красота.

desislava-genova-1-ikebana01

Кажете накратко основните принципи в икебана. Как да възприемаме една такава цветна композиция? Има ли обединяващо послание на всички видове икебана?

Японската дума икебана означава “да вдъхнеш нов живот на цветята”. Практикуването на икебана се нарича “Kado” или “Пътят на цветята”.

Един от основните принципи при икебана е използването на пространството. Усещането за хармония между пространство, материали и съд, е от решаващо значение. При създаването на красива, чиста композиция се отделя голямо внимание на асиметрията. Икебана насърчава личната творческа изява, като се акцентира върху форма, линия и цветови комбинации. В композициите често присъства минимализмът – “малкото е повече”.

Икебана може да се разглежда като структура от три основни елементи шин, сое и хикае или небе, човек и земя, които очертават разностранен триъгълник. За пълнота на композицията се използват поддържащи елементи или т. нар. джуши.

Практикуващите икебана подреждат цветята в пълно мълчание. Това е времето да оцениш не само нещата в природата, но и около себе си. Учим се на толерантност и човечност.

Школа по икебана “Сога” следва принципите на най–модерната японска школа по икебана “Согецу”, основана от Софу Тешигахара през 1926 г.

Създаване на близост и хармония с природата е една от целите на икебана.desislava-genova-2-ikebana03

Всеки ли може да се научи да подрежда икебана? Колко време трае един курс? 

С икебана може да се занимава всеки, който умее да чувства и възприема красотата, всеки който има време, склонност и търпение да придобие основните умения и техники по икебана. Обучението в школа „Сога” следва програмата на школа „Согецу”, състои се от 4 нива, всяко от които съдържа 20 урока.

Основните техники и правила се изучават под ръководството на опитни учители. С радост мога да кажа, че в школа „Сога” преподават учители с богат опит, от които продължавам да се уча. Икебана се учи цял живот.

Знаем, че икебаната е и сезонна, с какво се отличава лятната икебана?

Майсторът по икебана, избирайки растителните материали (цветя, клонки, листа), споделя своето настроение, чувства, емоции. Икебана отразява човека, който я аранжира. Когато човек е тих, създава една спокойна, изчистена композиция. При прилив на радост, композицията е ярка, весела.

Природата е непрекъснато променяща се. От гледна точка на природните материали, които използваме, може да се каже, че икебана е сезонна. Една лятна икебана е по–богата на зеленина, използват се треви, полски цветя, докато през зимния сезон се обръща внимание на оголени клонки и вечнозелени растения.d-genova-ikebana1

Имате ли любима икебана, която да правите най-често?

Не мога да кажа, че имам любима икебана. Всяка икебана, която съм аранжирала ми е любима. Във всяка композиция влагам различни емоции и чувства и изпитвам радост и удовлетворение след като реализирам своята идея и видя крайния резултат. Често в композициите ми присъстват рингове, това е идеята ми за кръговрата на живота.

Коя икебана се прави най-бързо – за колко минути и от колко елемента се състои?

Икебана може да се подреди за 10 минути, а може да отнеме и часове, зависи от душевното състояние и кондицията на практикуващия икебана, както и от материалите, които се използват.

 Пожелайте нещо на нашите читатели, които са любопитни към японската култура?

Искам да пожелая на вашите читатели да живеят за мига, да ценят миговете на радост, близките си и по-често да черпят сили от красотата на природата, а защо не и от красотата на едно-единствено цъфнало цвете.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.