Детективът Кийоши Митарай разследва зодиакални убийства

zodiacalni-ubijstva1Астрологът и самоук детектив Кийоши Митарай има една седмица да разбули мистерията, измъчвала цяла Япония в продължение на 40 години. Кийоши трябва да намери кой е убил художника Умедзава и дъщеря му и е разчленил телата на 6 други момичета, за да създаде Азот – съвършената жена.

Звучи зловещо, но интересно. Ако съм заинтригувала вниманието ви, прочетете книгата “Зодиакалните убийства”  (на издателство “Милениум”) от писателя Шимада Соджи. Това е дебютната му творба, но критиците я оценяват като изключителна и върховно постижение в жанра на “убийство в заключената стая”. Романът е неизменно в челната тройка на класацията на сп. “Бунгейшунджу” за 100-те най-добри криминални романа в света. Литературните критици често сравняват Соджи с автори на криминалния жанр като Едгар Алън По и сър Артър Конън Дойл заради сложните си, многопластови сюжети и елегантните им развръзки.

Шимада Соджи е автор на повече сто произведения – романи, разкази и есета.  Кийоши Митрай е негов любим герой, който участва в 17 от романите му, в 6 сборника с разкази и в 4 новели. Писателят посвещава две седетилетия от работата си, развивайки този художествен герой. “Зодиакалните убийства” е първата история с участието на детектива.

За да избяга от славата в Япония, Шимада Соджи се премества да живее временно в Лос Анжелис. Въпреки богатото си творчество, “Зодиакалните убийства” остава неговото най-обичано и най-известно произведение.

Шимада Соджи освен писател е отличен астролог, професионален китарист и дизайнер.

През 1981 г. романът на Шимада Соджи предизвиква революция в японския криминален жанр, дотогава подчинен на бруталния натурализъм и острата социална критика. “Зодиакалните убийства” се разграничава от модата на психологическия трилър и се съсредоточва върху заплитането на мистерията, събирането на улики и дедукцията. Нещо повече, авторът отказва да заблуждава читателя с цел да го шокира на финала – вместо това го насърчава да се включи в разследването на случая и даже го окуражава сам да разреши загадката преди края на книгата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.