Честит Световен ден на майката Земя!

Днес календарът ме задължава да напиша нещо за Световният ден на майката Земя. Той се празнува за първи път на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада, а след това и в много други държави. Целта му да се напомни на хората колко важно е да пазим околната среда и да правим свои лични, малки стъпки в ежедневната екология. Съгласете се, че живейки днес, ние трябва да щадим Земята, за да оставим ресурси и на бъдещите поколения.

Неофициален символ на празника се счита т.н. „Знаме на Земята” – снимка на планетата ни, направена от космоса.

На екологията в Япония се отделя специално внимание чрез балансирани мерки за опазване на природата и възстановяването й след разрушителното равнодушие от страна на големи корпорации по времето още на Втората световна война. От втората половина на XX век в Япония, както и във всички големи страни по света, се наблюдава голямо замърсяване на околната среда заради усиленото развитие на индустрията и транспорта. От 1970 г.  правителството приема закони, които регулират тези действия.

Днешните екологични проблеми на Япония са свързани със замърсяване на въздуха в мегаполисите, преработката на отпадъци и пречистването на водата. Япония може да се похвали, че преработва над 90 % от боклуците. Международното сътрудничество с големи научни институти позволява да се предотвратят възникването на критични ситуации. Автомобилната индустрия също дава своя принос в тази насока с произвоството на хибридни автомобили с марката Хонда и Тойота.

Критична за Япония беше 2011 г. с аварията на ядрената централа във Фукушима, която изпусна в околната среда голямо количество радиация – 8 пъти над нормата. Но, правителството и месните власти увладяват успешно аварията и екологичните последствия от нея.

Как да отпразнувате Деня на Земята? Посетете екосъбитие в мястото, където живеете и споделете впечатленията си от него, както и вашето мнение за опазването на планетата ни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.