Хиган в Япония – почит към предците и празник на есента

На 22 септември 2014 г. отбелязваме есенното равноденствие. На този ден денят и нощта са равни, лятото официално свършва и посрещаме есента. В Япония това е традиционното време на празника Хиган. Искам да ви разкажа малко за него. Не се учудвайте, ако намерите общи неща с българските традиции и с древногръцката митология 🙂

Хиган на японски означава „другият бряг”. Това е ежегоден будистки японски празник, който се отбелязва по време на пролетното и есенното равноденствие. Празненствата започват 3 дни преди равноденствието и завършват 3 дни след него. Хиган, заедно с Нова година и Обон през лятото е празникът, когато се отдава почит на предците и се извършват възпоменателни служби.

Според будизма отвъдният и земният свят са разделени от реката Сандзу (подобно на реката Стикс в древногръцката митология). Тя се състои от илюзии, страдания и тъга и само този, който може да победи всички изкушения, с които се е сблъскал в жизнения си път, ще може да отиде на другия бряг и да получи просветление. По време на Хиган се извършват различни обреди и ритуали, помагащи на душата да преодолее пътят: от запад – светът на „объркването и безпорядъка” – към изток – в света на „просветлението”. В Япония съществува поговорка „Топло и студено в края на Хиган”, което означава, че японците се надяват студената зима и топлото лято да отстъпят по време на посещенията на могилите.

Религиозната традиция на Хиган води началото си от управлението на принц Сьотоку (574—622). В продължение на 7 дни цялото семейство, включително императорското, посещавали храмовете и семейните гробници като извършвали възпоменателни ритуали. Почиствали могилите, носили свежи цветя и специална храна, произнасяли молитви, палили свещи. До могилите устройвали нещо подобно на пикник. Ритуалът с приготвянето на храна за мъртвите се разширил до споделяне й с приятели и съседи. По време на Ханан месо не се яде, приготвят се няколко вида ястия от ориз, тесто, зеленчуци, бобова паста и подправки.

Харесали ви моят разказ за Хиган? Сами виждате, че колкото и да са далечни страните и културите, имат много допирни точки.

Пожелавам ви прекрасна есен и да знаете, че винаги се радвам, когато ми пишете писма, задавате ми въпроси и споделяте какви вълшебства правите в кухнята с японските рецепти. До скоро 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.