Икебана, хайку и бонсай през уикенда

Японската култура има все повече последователи у нас. Имаме си школа по икебана „Сога“, Българско бонсай общество и Български хайку съюз.
Ако искате да се запознаете с тези организации и да видите с какво се занимават, може да го направите този уикенд в галерия „Средец“ в Министерството на културата. Ще се запознаете с техниките за естетическо подреждане на цветята, с поддържането и отглеждането на бонсай и с японския поетичен жанр хайку.

Членовете на Школата по икебана „Сога“ ще представят философията на изкуството икебана и основните техники за естетическо подреждане на цветята. В Япония бонсай е високопочитано изкуство, което символизира битката на едно дърво с природните стихии и което, като всяко живо същество, расте на години и има своя индивидуалност и свой характер. В България бонсай изкуството се пренася в края на 80-те години на миналия век, като бързо добива популярност. Българското бонсай общество ще представи изложба и демонстрации, на които членове на клуба ще консултират гостите как се поддържа и отглежда бонсай.

Българският хайку съюз ще представи двуезичната антология „Градът” с българско, френско и франкофонско хайку, както и рецитал и хайга изложба на градска тема. Разнообразното третиране на темата за града в лаконичното пространство на тристишието разкрива част от многоцветната мозайка на съвременната хайку поезия.

Ако нямате възможност да посетите събитията в София, в близките седмици ще Ви разкажем за всяка от организациите и как можете да се присъедините към тях.

История на японската градина – част 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.