Изложба японски украшения за коса за гейшите

japan-kanzashi-1

За първи път в България, в София ще бъдат представени в изложба копия на оригиналните японски “цунами канзаши“. Това са разкошни цветя от плат, с които гейшите украсяват косите си.

Официално откриване ще се състои на 11 октомври (вторник) 18:00 ч. Национален етнографски музей, ул.“Княз Александър Батенберг“ 1. Входът е само с покани. След този ден изложбата може да бъде разгледана срещу входна такса на Музея

Накратко за женските украшения “цунами канзаши”:

Още от древността японките са украсявали косите си с канзаши, като в началото те са били съвсем обикновени, а през периода Едо са станали по-изящни и сложни. Като повечето неща в Япония, канзаши също са подчинени на идеята за сезонноста и за всеки месец има определени цветя или предмети, чиито образи се използват.

Изработката им е дълга и трудоемка, тъй като всяко едно листче на цветовете е отделно квадратче плат, сгънато и залепено с оризово лепило. Макар по традиция да са носени само от маико-сан, т.е. обучаващи се гейши, в днешно време техни по-опростени варианти се радват на голяма популярност сред широката публика, включително под формата на обеци, брошки и други.

В рамките на тази изложба ще бъдат представени реплики на традиционните канзаши, както и модерни варианти на това древно изкуство. Ще можете да научите повече за него и за самите гейши по време на лекцията „Гейшите – мит и реалност“.

Репликите и лекцията ще бъдат представени от Марта Илиева и Анета Димитрова. Марта Илиева е завършила 18 СОУ „Уилям Гладстон“ с изучаване на японски език. Повече от 10 години практикува японска чаена церемония. Занимава се също така с калиграфия и кири-е. Анета Димитрова повече от 10 години се занимава с различни източно-азиатски езици, култури и традиции. Завършила е специалност Кореистика в СУ и практикува различни японски изкуства като кири-е и чаена церемония. Двете изработват канзаши от четири години.

На 16 октомври (неделя) 16:00 ч. ще се състои лекция на тема: „Гейшите – мит и реалност“, в зала 19 на Музея. Входът е безплатен, но тъй като местата са ограничени, е необходима предварителна резервация по имейл на адрес geisha.lecture@gmail.com

Събитието се организира с подкрепата на ИЕФЕМ – БАН и Посолството на Япония в България.
Изложбата е част от Дните на японската култура в България. Посетете и Панорамата на японското кино – 10-14 октомври, а входът е без билети.

Още статии за японската култура:
Кимоното фурисоде

 Кири-е – изящните японски картини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.