Първата изложба пред света на японската керамика Нишиура яки

Приятели, бързам да ви зарадвам с една покана за японска изложба! Тази есен на 6 ноември, в 18.30 ч. Националния музей за българско изобразително изкуство ще бъде домакин на рядка изложба, представяща феномена на традицията в Япония и неразривната и връзка със съвременността.

Изложбата “Традицията в Япония – ключ към успеха” се организира в чест на 25- те юбилейни дни на Японската култура в България от Посолство на Япония, съвместно с Фондация АМАТЕРАС и Нишиура Стайл. Ще бъде представена известната в света керамика Нишиура яки, която прави японската керамика прочута по света в целия и блясък. Финесът, изяществото, финия рисунък и елегантен силует на порцелановите съдове, правят тази керамика световно известна още преди векове.

Фамилия Нишиура дава началото на определен стил в японския порцелан. Те си поставят за цел да направят японската керамика много известна в цял свят и да представят идентичността на своята култура. Фамилия Нишиура поизхожда от гр. Таджими, префектура Гифу, и е била доминираща в производството и експорта на порцелан през 17 век. Колекцията е обявена от Японския император за национално богатство и много световни музеи се гордеят с експонатите си от нея. Фамилията е удостоявана през вековете със специални привилегии за заслугите си към Япония и много от нейните членове са били важни фигури в икономическия, политическия и културен живот на Средна Япония.japan4

Колекцията, която ще бъде изложена в Националния музей за българско изобразително изкуство е от различни съдове за чаена церемония, вази, специални чинии и чайници. Те са част от фамилната колекция на семейството.

Представянето й в България е първото й публично излагане пред света, специално подготвено от Кихачиро Нишиура в чест на 25- те Дни на Японската култура в България.

Фамилия Нишиура са били меценати, закрилници на културата и изкуствата. Сред тях е имало видни художници и неслучайно представител на известната фамилия е продължител на тази древна традиция. Кихачиро Нишиура е калиграф и има специални познания в различните традиционни церемонии характерни за елитни събития в Япония, като поднасяне на аромати, чаена церемония и икебана. Неговите познания в традицията са дълбоки, но философското му кредо е в основата на представянето на калиграфията пред публиката в нейния истински духовен аспект не само като изкуството на красивото писане а по-скоро като музика на душата. Демонстрациите му са впечатляващи с поднасянето на тайнството, което изпитва калиграфа създавайки своето произведение и духовното му преживяване.

Изложбата е синтез от традиционна керамика и съвременна голямо форматна калиграфия – на хартия WASHI. Калиграфиите са създадени за тази изложба и имат специални послания.

На откриването Кихачиро Нишиура ще представи накратко историята на семейството с прожекция, последвана от демонстрация на калиграфия.

japan3Като член на Борда на Асоциацията за приятелство между Япония и България в Токио, той не за първи път е в България. През последните години съвместно с Японското посолство и различни институции представя в България културното богатство на своята страна.

Япония се слави с опазването на своята традиция, но тя се грижи и за световните достижения през вековете и тяхното опазване по цял свят. Не случайно те са радетели и защитници със свои програми за подкрепа и опазване на културното наследство на приятелски страни, защото тяхната философия не им позволява световното културно богатство да бъде безвъзвратно загубено поради кризи или бедствия.

Изложбата е символ на приятелските и културни традиции между двете страни и Националния музей за българско изобразително изкуство, като дългогодишен партньор в този обмен, ще очаква своите гости в периода 7-30 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.