Изобретиха японски робот-гейша

robot

Япония от десетилетия е сред първите държави, които правят разработки в областта на роботиката.  През миналата година писах за Пепър – роботът със сърце. Сега продължавам темата – японските учени не се спират и все по-уверено вървят към нов етап на еволюцията – ерата на свръхчовека. Тя ще настъпи, когато роботите успешно заменят човека във всички сфери на живота.

Специалистите от най-големите японски компании – Sony, Kawasaki Honda, Toyota – вече имат своите прототипи. Те могат да се похвалят с робот-артист, гейша, инспектор, готвач, мениджър на хотел, монтьор. Вече не е странно да видиш робот на улицата.

Машината-човек е навлязла особено много в болничната сфера – в помощ на инвалидите и на хората с Алцхаймер. Младите хирурзи провеждат операции на роботи, а ако направят грешка, роботът започва да плаче.

Сега японски инженери работят над робот-пазач и робот-домакиня, която върши къщната работа.

Роботите са толкова съвършени, че могат почти всичко. Те повтарят човешка реч, отговарят на въпроси, мигат с клепачи, кимат с глава, придвижват се и изпълняват стандартни функции от ежедневието.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.