Смях по японски

Честит 1 април – Международен ден на шегата! В Япония нямаме българските вицове/смешки. Японците  разказват по-дълги „смешни истории” за скитащи самураи, остроумника с хаплив език, селският глупак и заядливите съпруги.

Има много добри професионални комици, които изнасят представления. Артистът излиза на сцената, облечен в кимоно и започва да разказва смешна история, само с ветрило в ръцете. С него изобразява всичко – от чадър до купа за храна. Техните сценки и монолози са със сюжети от ежедневния живот: пияници и недоразумения, които се случват с тях, семейни отношения, войната снаха-свекърва и т.н.

Японците се смеят и на театрални представления, защото всичко в тях е реално и защото разбират подтекста: слабостите на човека, който е несъобразителен и флегматичен и заради това непрекъснато го мамят. Той се старае да е добър и ловък, но непрекъснато се проваля и по-умните от него го използват. В природата на японския смях е съчувствието и съпреживяването.

В Япония са популярни и игрите на думи. В японския език има много думи, които звучат еднакво или са с еднакви граматически конструкции.

Не си мислете, че японците нямат чувство за хумор, просто чужденците трудно го разбират 🙂

Най-добрият начин да отпразнуваме деня на смеха е като разкажем смешна история на семейството си, гледаме комедиен филм или театрално представление!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.