Традиционният японски театър Но

cats

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра, основан във Виена през 1961 г. Какъв по-добър повод от това да обърнем внимание на японско театрално изкуство, развило се още през 14 век.

Театър Но представлява вид сценично изкуство с маски, в което важна роля играят песните и танците. Негов предшественик са уличните скечове, танци, акробатични номера и фокуси, популярни още от началото на периода Хейан (794-1185) под името “саругаку”, т.е. маймунски забавления.

“Но” в превод означава “умение” или “талант”. Едно Но представление включва 5 акта, но в наши дни по-често срещани са постановките с 2 акта и антракт. В антрактите обикновено са се изпълнявали едноактни фарсове, наречени “кьоген”, отличаващи се с хумор и простонароден език, които често се осмивали самите постановките на Но.

Маските в Но могат да се разглеждат като самостоятелно изкуство. Наричат се “ноомен” и представляват цяла галерия от типажи (около 450 различни маски, някои от които са толкова специфични, че могат да бъдат използвани в не повече от 1-2 пиеси). Има маски на млади жени и мъже, слепи монаси, жени-демони, воини, застаряващи и болни мъже, мъдри старци, зли старци, прислужници, млади аристократи, монаси-отшелници, призраци и т.н. Тъй като маските прикриват лицата на актьорите и не им позволяват да предават емоции чрез мимики, маските на Но  са изработени по такъв начин, че при различен наклон на главата да могат да изразяват различни чувства. Задължителен атрибут при изпълнението на всички роли е ветрилото, с чиято помощ актьорът представя символично различни действия по време на танците-пантомими.

Сцената на Но има квадратна форма, като в лявата част към нея е присъединен мост-приставка, водещ към стаята с огледалата, в която актьорите се оглеждат и се концентрират преди да поставят маските си и да излязат пред публика. Над сцената има покрив, наподобяващ покривите на шинтоистките храмове, който символизира сакралността на пространството, над което е разположен.

Снимка: wikipedia.org

Не знам дали някои от вас са гледали театър Но, но представлението е наистина много различно от западния театър.

Честит празник на всички, които обичат театър във всичките му форми и жанрове!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.