“Arigato Japan” – снимки от Япония

japaneese-woman

Arigato Japan” се нарича фотографската изложба на Иван Пастухов.  В нея той представя 33 фотографии, направени по време на пътуването на автора до Япония и уловили нейния уникален дух и съкровени истории.

Експозицията ще бъде открита на 18 октомври, вторник, от 18 часа в галерия “Средец”. Фотосите ще останат на разположение на зрителите до края на октомври, а от 17 ноември до 31 декември изложбата ще бъде в Сливен, в художествена галерия “Димитър Добрович”.

“Във фотографските си пътешествия бях запазил Япония като подарък за по-зряла възраст и мисля, че не сбърках – споделя Иван Пастухов. – Япония изисква специално внимание. В продължение на месец всеки миг се оказа ценен и запълнен с богато преживяване. Това е една поговорка, която пресъздава частично усещането за тази необикновена djc_photo3_tokai1страна: “Самураят не изразява по никакъв начин своето страдание. Той не показва, когато е гладен, когато се чувства самотен или когато животът е труден. По лицето му не се четат мисли. Мъжът трябва да е способен да се смее, когато сърцето му плаче.” Такава е Япония и днес – с горд самурайски дух и рафинираност на гейша.“

Иван Пастухов живее във Франция от 1984 г., а с фотография се занимава от 1992 г. Описва я като изкуство, което отговаря на усета му за стойност на мига, както и на свободния му поглед към хората и света. С фотографския си труд Иван Пастухов споделя разнообразието от видяното по петте континента заедно с духовното и красивото в човека, което е основен стимул на всичките му търсения.

Изложбата е част от 27-ите Дни на японската култура в България и се организира от Посолството на Япония с подкрепата на Министерството на културата на Република България и на художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен.

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и седма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2016 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Hitachi, Honda, JTI, KaliakraWindPower, LB Bulgaricum, Lexus, MitsubishiCorporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

Още текущи събития:

Изложба на икебана, хайга и хайку рецитал
3 модела на канзаши

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.