Японска архитектура и изкуство в лекция и книга

Вечер, посветена на японските достижения в изкуството, архитектурата и дизайна – това е хубавата ми новина за идващия ноември. Бързам за кажа, че входът е свободен.

Тя ще се проведе на 29 октомври, в четвъртък, в Литературен клуб “Перото“, от 18:30 ч. Програмата включва премиера на книгата “Япония – тематична енциклопедия. Японски достижения. Изкуство. Архитектура. Дизайн.” от проф. дфн Нако Стефанов.

Ще има и лекция за приноса на Япония в сферата на световната архитектура, изкуство и дизайн. Публиката ще види презентационни материали – филм, слайд шоу и лекционна част с лектор от Фондация „Аматерас“, който ще представи световни имена в сферата на изкуството, архитектурата и дизайна.

Идеята за тази лекция е на базата на високите достижения, които изявени японски творци са постигнали през XX и XХI в. Голямото влияние, което японското изкуство и архитектура са оказали в световен план, е разгледано през призмата на вековната традиция и начин на мислене, които в съвременния свят и естетика безспорно присъстват във всички култури чрез изкуство.

Ще бъдат показани произведения на световни японски автори като Сусуму Шингу, Исаму Ногучи, Кан Ясуда, Шигеру Бан, Фумихико Маки, Кендзо Танге, Исей Мияки, Йоши Ямамото, Кенджи Екуан, Сузуми Тачи, Масахико Инами и други.

Ще се наблегне на темата връзка на дух и проявлението му в живия живот, ще се представят и японските градини, бонзай, хартиена архитектура, прозрачен автомобил, влака стрела и редица други уникални достижения от нови технологии и новаторско мислене идващо от вековната традиция и философия на Япония.

Проф. дфн Нако Стефанов от СУ „Св. Климент Охридски“ ще представи своята Тематична енциклопедия за Япония. Книгата има за цел да представи Страната на изгряващото слънце в нейните различни аспекти – със страховитата, но едновременно с това изумителна природа, с древната и загадъчна история и с наситеното настояще, с богатата култура в миналото и днес, с икономическите достижения и технологическите върхове, с всичко онова, с което тя ни привлича и възхищава…, с всичко онова, което наричаме Япония…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.