Японска хризантема за чай и омлети

Вчера беше денят на хризантемата в Япония. От древни времена септември – деветият лунен месец в Япония – е месецът на хризантемата. А 9 септември е нейният празник. С йероглифа на цветето се обозначава също и слънце. Затова се счита, че в Япония има две слънца – едното на небето, а другото – на земята. Хризантемата е официален символ на Япония. Японците не само обожават цветето, те го боготворят 🙂 А най-любопитното е, че един единствен сорт хризантеми стават за ядене и се използват в готварските рецепти в японската кухня!

Chrysanthemum coronarium Maiko има приятен аромат и пикантен вкус. Тя се сварява само за няколко минути, малко се подслажда, нарязва се и се сервира с подправки.  От листата на „зеленчуковата” хризантема може да се приготвят още:  вкусна салата, гарнитура към месо или риба, към пюре или за сандвичи, идеална е и към омлети или други ястия с яйца. Може да се изсуши и стрие на прах и да се използва за подправка. Листенцата на цветчето се смесват с чай или се киснат във вино. Старинен обичай е да се пие чай от оризова отвара, приготвена заедно с цветовете, листата и стъблата на хризантемата .

Подобни рецепти  с ядлива хризантема са популярни не само в Япония. Те се срещат също в тайванската и корейската кухня. А ще добавя, че хризантемата е й полезна за здравето, защото съдържа калций, минерали, етерични масла и витамини – особено провитамин А.

Любителите градинари може да я отглеждат и в България. Растението не е претенциозно към климат и почва, лесно се приспособява, кореновата система издържа температури до – 20 градуса по Целзий. Сее се целогодишно.

Спечелих ли ви за Chrysanthemum coronarium Maiko?

Препоръчвам ви още 2 цветни статии от блога:
Японските цветя и значението им – първа част

Японските цветя и значението им – втора част

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.