Японска медитация под кленовото дърво

klen12

Подобно на пролетното съзерцание на цъфналите вишни японците имат есенно съответствие на тази традиция – Момидзи-гари или Койо или любуването на есенните листата, когато те се оцветяват в наситени жълти, оранжеви, и керемидени цветове. Думата “момидзи” означава и клен – дървото, което в Япония се счита, че е сред най-красивите дървета. Да отдадеш почит и уважение на природата, да се насладиш съзнателно на красотата й, да почерпиш от хармонията й – това е толкова характерно за дзен философията.

Традицията на любуването на есенните листа е с многовековна история. Счита се, че този обичай се е зародил още в епохата на Хеян или Мира, в средите на богатите хора. През епохата Едо Момидзи-гари придобива широко разпространение,  а с развитието на транспортните средства хората започвали да пътуват на по-големи разстояния и да посещават най-красивите места за “есенна медитация” под кленовете.

От това на кой вид принадлежи дървото, зависи в какъв цвят му се окрасяват листата. Макар че думата “koyo” се  превежда като “червени листа”, тя се използва за обозначаване на всички цветове есенни листа. Думата “katsyo” се използва за кафявите листа, а думата “oyo” – за жълтите.

Само за 50-55 дни, от септември до ноември, Койо подобно на вълна покрива целия Японски архипелаг, започвайки със северен Хокайдо и завършайки с южните острови. Що се отнася до самия период на любуване на цветните кленови листа – той трае приблизително от 20 до 25 дни, например от края на октомври до средата на ноември.

Съществуват много места из цяла Япония, където традиционно се събират хора да се насладят на Момидзи. Такива са парковете, планините или в градините на храмовете. Много известен за тази практика е град Нико, разположен на север от Токио, а също и Киото – старата столица на Япония, пълна с много храмове и светилища.

Ако сте в столицата Токио, посетете за Мимидзи Императорския парк “Синдзюку” (Shinjuku Gyoen) или Градината Коисикава Коракуон” (Koishikawa Kōrakuen garden), или градината Рикугион (Rikugien Garden). Много известен е и районът на Петте езера, намиращ се до планината Фуджи.

През есента се провеждат и някои забележителни фестивали с храна, музика, традиционни танци, игри и други развлечения.

Есента е прекрасна, във всичките й цветове, които напомнят за пъстротата на живота и макар да действа и малко меланхолично, си струва да я обичаме.

Припомням за любопитните какво празнуваха японците на 22 септември:

Хиган в Япония – почит към предците и празник на есента

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.