Японската денс трупа MuDa танцува в парка на НДК

Много ми е приятно да бъда като “японска антена” (може да се засмеете на определението ми :)) за всички събития в България, свързани с културата на Япония. И сега – ето ви поредният повод да се срещнем отблизо японски артисти. Това е денс трупата MuDa, които ще представят нетрадиционно съвременно японско танцово шоу – “Rites of circulation”. Събитието е под патронажа на Посолството на Япония в Република България.

На 24, 25 и 26 август 2014 г., всяка вечер от 21 ч. на лятната сцена на One More кино (в парка на НДК в близост до кръстовището на бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Фритьоф Нансен”).  Входът е свободен.

Японските танцьори ще демонстрират за първи път пред българската публика своя оригинален пърформанс, който представя нов жанр в японските танци, необвързан с традиционните танци на Япония, буто или т.н.  съвременни танци. Гостуването им у нас е част от турнето им България – Хърватия 2014.

Да ви разкажа повече за трупата: “Muda” означава “отпадъци” на японски. Танцовата група се сформира в Киото през aa8cd4d720c6e553885016499a3a0ca2_M2010 г. от няколко солови артисти от различни жанрове на изкуството.Между тях са композиторът Toru Yamanaka и Shinta Inoue – съвременно визуално изкуство. Централна фигура е танцьорът-хореограф QUICK.

Целта на трупата е да достигне непознати територии, изследвайки границите на физическото и сетивното, преодолявайки всякакви ограничения. В представленията си те изследват теми като аnima (душа), физика, вселена, ритуали и стрес и изнасят камерни представления, комбинирайки много жанрове: танц, музика, изображение на екран, изобразително и бойно изкуство.

В днешния свят, в това число и в Япония, сме свикнали да се отърваваме от излишъците – материални и нематериални.  Освобождаваме се от всичко отвъд рационализма. Отхвърляме и  пренебрегваме  неразбираемото, недостъпното и неизвестното. Това е последица от общоприетия и практичен начин на живот, който повечето хора смятат, че трябва да водят. Но, осъзнаваме ли, че живеейки така, жертваме нещо много важно, което е свързано със сърцевината на самия живот и което не може да бъде измерено с материалното богатство. Точно това се опитват да намерят и да ни покажат MuDa.

За любознателните ще припомня срещата си с Шого Кариядзаки:
Деликатната и смела икебана на Шого Кариядзаки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.