Японската хартия “ваши” – част от световното културно наследство

Японската хратия “ваши” официално беше приета в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Този списък пази регионалните обичаи и традиции в целия свят. Нека ви припомня, че в началото на годината в същия списък влезе и японската национална кухня.

В Япония съществуват три начина за приготвяне на хартия:

– Sekishu-Banshi в префектура Симану
– Hon-minoshi в префектура Гифу и
– Hosokawa-shi в префектура Сайтама.

И трите се произвеждат ръчно, от дървесината на т.н “дърво на парите” или “дърво на богатството”. Вместо него  за суровина могат да бъдат използвани още бамбук, ориз или пшеница, затова често я наричат “оризова хартия”. Хартията “ваши” се отличава с голяма здравина, като практически не може да бъде пробита с ръка, бял цвят и неравна повърхност. Използвала се е за традиционни писма,  плъзгащите се интериорни японски врати, оригами, украшенията миокури, нужни за дебюта на учениците на гейшите. Днес се използва предимно за калиграфия, оригами и врати.

Министърът на културата на Япония Масанори Аояги изразява надежда, че решението на ЮНЕСКО ще разшири обмяната между хората, които се занимават със защита на хартията “ваши”. Освен това правителството и общините ще продължат да полагат усилия за съхраняването на майсторството за изработка на “ваши”.

В списъка със световното нематериално културно наследство вече се намират 22 обекта от Япония, като театър Но и Кабуки, японската кухня и др.

Е, това е от мен за днес, знам, че някои от вас от днес започват приготовленията за Никулден. Не забравяйте да опитате моите рецепти с риба.

Весел уикенд!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.