Японски фестивал сбъдва желания

Хората по цял свят си приличат по това, че всички са подвластни на любовта, всички сънуват и всички мечтаят. Съвсем скоро, на 7 юли, в Япония ще бъде отбелязан фестивалът “Танабата” или “Празникът на звездите“. Този празник датира от преди повече от 2000 години.

Най-ентусиазираните участници в него, всяка година, са туристите и тийнейджърите. Но този ден върху дълги правоъгълни ленти от цветна хартия всеки може да напише своето желание tanzaku – танзаку. След това лентите се окачват върху бамбукови пилони, които се поставят пред домовете. И чакат търпеливо желанието да се сбъдне 🙂

Главните улици се украсяват пищно с хартиените фенери, талисмани, провеждат се концерти, а младите са облечени в традиционното лятно кимоно – юката. Бамбукови клонки с Tanzaku могат да се видят по реките и каналите, пред големите универсални магазини, супермаркети, както и пред някои малки частни магазини и складове в близост до болници, ресторанти, в близост до училища и дори до детски градини. После се пускат да плуват по река или се изгарят в края на фестивала.

“Танабата” е японският ден на влюбените, подобно на Свети Валентин, който западния свят чества на 14 февруари. Затова не е тайна, че най-честите желания са за любов, обич и верен спътник в живота.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.