Японски картини от сухи цветя ошибана в София

Японските изненади продължават – предстои откриването на изложба на картини от сухи цветя ошибана, изработени от Валентина Ганева-Щерева. Така че, моля който е в София да планира да посети събитието от 23, неделя до 30 ноември в зала зала „България“, фоайе на 1-ви балкон. Официалното откриване на изложбата ще бъде на 23 ноември от 16.00 ч. Входът е без билети!

Като част от 25-ите дни на японската култура в България галерия „Нирвана“ с подкрепата на Посолството на Япония.

Нека ви разкажа малко повече за ошибана.

Древното изкуство ошибана има над 1000-годишна история и представлява създаване на художествени творби от сухи цветя и други растителни материали. Ошибана изисква прецизност във всеки детайл и специално отношение към използваните материали. Цветята и растенията се изсушават и полагат върху ръчно изработена хартия уаши.

В началото японците събирали и изсушавали цветя, за да запазят за по-дълго време спомена от приятно пътуване или любим човек. През годините обаче тази традиция се превърнала във високо ценено изкуство, което запленявало мнозина.

И малко информация за Валентина Ганева-Щерева:
Тя е дългогодишен национален състезател и впоследствие треньор по художествена гимнастика. От дълги години работи в японския град Кумамото. Именно там авторката се запознава с древното изкуство на ошибана и започва да твори.

Всички образи и сюжети на нейните творби са изработени от цветя, корени, мъхове и други растителни материали, които са изцяло взети от флората на Япония. Те са подредени в красиви форми, природни пейзажи, исторически и културни забележителности, както и портрети. Част от картините на авторката са притежание на колекционери от Япония, България, Канада, Франция, Дубай, Южна Африка и др.

Пожелавам ви приятно преживяване с вълшебните кратни ошибана на Валентина Ганева-Щерева!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.