Японски паравани в стаята

Днес реших да продължа темата за японския стил на обзавеждане на дома с темата за японските паравани.

Родината на параваните е Древен Китай, а са стават популярни през 7 век.  Произвеждали са се от бамбук и хартия. Изработвали ги в различни размери – не само като преграда за стая, но и за маса. Параваните бързо преминават в Япония, тъй като чудесно се вписват в лаконичния японски стил на интериора. Имало паравани с две, три или шест “врати”. Височината им била 150-160 см, а на дължина достигали до 360 см.

Японските майстори ги правели от ръчно изработена хартия, а с годините параванът се превърнал в предмет на изкуството, като ги изпъстряли с красиви рисунки, украсени със посребрена или позлатена боя, покривали ги с лак и пудра. Обикновено на параваните били изобразявани цветя, пейзажи, ветрила, жерави или цели сюжети от стихотворения. Художниците гледали на паравана като на книга, която ще се чете отляво надясно и от горе надолу. Използвали ги за разделяне на стаята на две или просто ги слагали до стената за декорация на помещението, замествайки класическите художествени панели.

И в миналото, и днес, параваните се използвали за зониране на помещенията, за отделяне на пространството и създаването на неповторима атмосфера в стаята.  Например – може да се раздели мястото за готвене от масата за хранене, холът от офисната зона, детската стая – от зоната за спане и зоната за игра.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.