Японски ритуал за дъжд

Заради дъждовното лято реших да ви разкажа за един интересен японски празник – фестивала “Сян-Сян” в Тотори. Прочетете неговата чудна история.

От 6 до 15 август в Япония, префектура Тотори, ще се състои традиционния фестивалСян-Сян“. Това ще бъде неговото 50-то издание. Историята му започва с една легенда.

През 19-ти век в префектура Тотори започнала жестока суша, която продължила много дълго време и която застарашавала да опустоши цялата реколта. За да спаси съселяните си от глад, един дядо взел в ръцете си чадър и започнал да изпълнява древен ритуален танц. Танцувал 3 дни и 3 нощи, докато изведнъж завалял силен дъжд. Посевите били спасени. Лошото било, че главният герой – дядото – починал от изтощение.  От тогава хората започнали да си предават тази легенда от уста на уста и изпълняват танца с чадъра, за да омилостивят природата и да избегнат евентуална суша.

Тържественото откриване на фестивала ще се състои на 6 август. В този ден танцът ще се изпълни под съпровода на традиционните музикални инструменти “судзоко“. На 14 август по главната улица, пред железопътната гара на Тотори ще излязат 4000 души, за да изпълнят заедно танца на чадърите. Те ще държат в ръцете си традиционни японски чадъри от разноцветната хартия “инсю васи” (специална хартия за оригами), а чадърите ще бъдат украсени със звънчета. Събитието ще завърши вечерта на 15 август с традиционни фойерверки.

Атмосферата е невероятна. Звънчетата издават приятен звън, напомняйки капките на дъжда. Удивително е колко много чужденци се включват в шествието. Доброволци преподават безплатно стъпките на танца. По цялата улица има много павилиони със сувенири и традиционни японски лакомства.

За любопитните припомням още един интересен японски фестивал:

Японският фестивал на цветята и денят на Буда

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.