Японски ветрила и кири-е в Пловдив

fans1На 8 септември в Регионалния етнографски музей в Пловдив ще бъде открита изложба на японски ветрила. “Отражения – японското измерение“. Традиционните японски хартиени ветрила ще бъдат показани заедни с кири-е –  изрязани картини от хартия.

В Япония има стотици видове ветрила за различни случаи. Ветрилата са неизменна част от традиционния японски театър, танци, фестивали (матсури), церемонии, задължителен официален аксесоар на гейши и други социални и професионални прослойки.

На 17 и 18 септември (събота и неделя) ще има платени работилници за традиционни японски ветрила, водени от Томохиро Кодоно, който е майстор на ветрила, със собствена школа в Киото. Създаването на японските ветрила е сложен процес, който изисква комбинирането на работата на няколко занаятчии – майстори – за специалната хартия, за бамбуковите скелети на ветрилата, калиграфи, художници и перфектна координация. Всичко това Томохиро е събрал в програмата си за работилнички, които провежда по цял свят.

Кири-е е изкуство, което е било пренесено преди 1400 години от Китай в Япония. Това са картини, изрязани от тъмна хартия, които се поставят на светъл фон. Хартията за кири-е се изработва само ръчно и от естествени материали. Някога японците са украсявали храмовете си с тези картинки. На 10 и 11 септември (събота и неделя) при нас ще има безплатни работилници за Кири-е, водени от Рина Пападопулу от Асоцияция Кири-е Интернейшанъл – България и нейните ученици. От съображения за безопасност не се допускат деца под 12 г., тъй като хартията се изрязва с малки остри ножчета.

Неразривна част от живота в Япония са фестивалите (Матсури), с общите танци, атмосферата на сакралност и почит към всичко, което те наричат „Ками“ – „Божествено“. Матсури дава на хората усещането за общност, което в Япония е базата на обществото. С изложбата „Отражения – японското измерение“ искаме да ви представим атмосферата на радост и светлина на японските фестивали, чрез сценките отразяващи живота там в миналото и прецизната изработка на националния японски костюм – кимоното.

Oфициалното откриване на изложбата e на 8 септември 2016 г. от 18:00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков“ №2.
Идея и осъществяване: Таня и Александър Бобчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.