Японските монаси маратонци тръгват в полунощ

MarathonMonks1Знаете ли кои са японските монаси маратонци? Професорът по будистки изследвания Джон Стивънс е написал за тях книга – “Монасите маратонци от планината Хией, Япония” (издателство “Вакон”), превод – Антония Иванова.

Книгата разказва за 1000 дни по склоновете на смъртта. За монаха маратонец денят започва в полунощ. Подобно на фантом той се понася в бялата си роба през гъсти гори и ледени потоци, за да изпълни поклонението, повелено му от будистката школа Тендай – 1000 дни и 40 000 км в обиколка на свещената японска планина Хией. На един особено суров етап от изпитанието обутият в сламени сандали атлет трябва ежедневно да преодолява дължината на два олимпийски маратона в продължение на 100 последователни дни. Истинското предизвикателство обаче идва със седмицата на неподвижност, в която храната, водата, сънят и дори почивката са напълно забранени. Десетки загиват по склоновете на Хией, ала оцелелите се връщат с мъдростта и спокойствието на преродени буди. Станали едно цяло с планината и божествения Фудо Мьо-о, те летят напред без никакви ограничения.

Проф. Стивънс е първият западен учен, получил възможността да общува лично със свръхиздръжливите атлети. Той описва тайнствените им тренировъчни методи, стриктния хранителен режим и дългите молитвени пости, поддържащи умовете и телата им. Книгата дава задълбочен поглед върху тендай будизма, който от векове крепи мъжете по осеяния с остри камъни и отровни змии път към просветлението.

Пример за духовна сила, желязна дисциклина и пълно себеотдаване. Няма непостижими неща.

Джон Стивънс живее в Япония в продължение на трийсет и пет години, където работи като професор по будистки изследвания в университета „Тохоку Фукуши“ в град Сендай. Стивънс е дълбоко уважаван преводач, ръкоположен будистки свещеник, куратор на няколко големи изложби на изкуството на Дзен и инструктор по айкидо.

Автор е на повече от трийсет книги и е един от най-изтъкнатите специалисти по айкидо в Западния свят, като е носител на майсторската степен 7-и дан в стил Айкикай. Десетилетия наред Стивънс изучава и калиграфия, като написва превърналата се в класика „Тайната калиграфия на Изтока“ (Sacred Calligraphy of the East).

Отзиви:

„Задълбочен поглед върху живота на монасите маратонци, който ни дава надежда, че ще постигнем възвишените си, привидно невъзможни цели.“

Д-р Стан Бийчъм, автор на Elite Minds: Creating the Competitive Advantage

„Монасите маратонци отиват до ръба на смъртта, за да се върнат по-живи от всякога.“
Натали Голдбърг, автор на Long Quiet Highway: Waking Up in America

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.