Йошио Мачида събира в пърформанс японската и тракийската култура

Японският артист ще изнесе 4 концерта в София и Варна

Японският авангарден артист Йошио Мачида идва в България по покана на сдружение „Наш свят”, по програмата European Performance Touring Project на Japan Foundation. Поводът е спектакълът „Я” („стрела” на японски), съчетаващ японската култура с тракийската. „Я” е съвместно дело на Ива Панева (пърформанс артист, концепция, режисура), Йошио Мачида (музика/сценография) и Майко Дате, също от Япония (танц/хореография).

Соловият концерт на Йошио във Второ студио на БНР ще е подгряващо събитие за пърформанса „Я”, който ще се играе във Варна на 23 и 24 септември (съответно в „Наш Свят Арт Театър” и Малки римски терми) и в София на 26 септември (Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство). А преди това – на 14 септември ще изнесе камерен концерт във Второ студио на БНР  Преди него на сцената на Второ студио ще бъде представен проектът Teeth Of Divine – “обреден шум” от Боян Аврамов с участието на Алексей Николов („Лоши Петли”) на виолончело и други гост-музиканти. В края ще има не само съвместен сешън на Йошио с българските музиканти, но и един от присъстващите ще спечели двоен билет за софийското издание на спектакъла „Я” на 26 септември.

Японският артист гостува за втори път у нас. През 201 1г. представи във Варна изложбата си „Мару” („Кръг”) и после в София (в несъществуващата вече галерия „Генералът раздава шоколад”) изнесе концерт за стийл-пан, електронни устройства и перкусии в рамките на Alarma Punk Jazz.

Йошио Мачида е автор на албумите Hypernatural 1, 2 и 3 (1999, 2001, 2008), Infinite Flowers (2004), Naada (2006), Steelpan Improvisations (2009), The Spirit Of Beauty: Van Cleef & Arpel’s Exhibition Soundtracks ‎(2010) и Music From The SYNTHI (2014), някои от тях изцяло акустични, последният – изцяло електронен, други – съчетаващи двете концепции. Представен е и в компилацията Japanese Avant Garde (Sub Rosa, 2002) заедно с Yoshihide Otomo, Sachiko M, Merzbow, Aki Onda, Haco, Toshimaru Nakamura и Yoshihiro Hanno. Основател е на лейбъла Amorfon.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.