Кимоното фурисоде

Все още съм впечатлена от изложбата в София на майстора на икебана Шого Кариядзаки. Миналата седмица ви разказах накратко биографията му, а днес ви представям няколко снимки с вълшебно красивите кимона фурисоде, които бяха част от експозицията.

Фурисоде е най-официалното и празнично кимоно за неомъжените жени в Япония. Обикновено момичетата го обличат в т.нар. Ден на пълнолетието – официална церемония, на която в света на възрастните се приветстват всички японски младежи, навършили 20 години. Обличат го и на други празнични събития – като например при получаването на дипломите. Фурисоде са част от костюмите на майко – ученичките на гейшите.

Характерни за фурисоде са коприненият плат, от който е ушито кимоното, дългите ръкави и пищните шарки. Тези кимона фурисоде са направени по дизайн на майстора на икебана Шого Кариядзаки и са боядисани в Киото. Те са изцяло ръчно изработени и с фината си направа са истински произведения на изкуството.

SONY DSC

Една интересна легенда:
На 2 март 1657 г. , по времето на епохата Едо, започнал голям пожар, отнел живота на повече от 100 000 души и опустошил около 2/3 от града. Според легендата пожарът възникнал в един от храмовете Хонго, когато свещеник се опитвал да изгори в огъня едно кимоно фурисоде, което носело нещастие – всички жени, които го обличали, умирали преждевременно. По тази причина пожарът бил наречен с поетичното име „Пожарът фурисоде”. Тази история става основа на сюжета на романа „Огненото кимоно” The Fire Kimono – от Лора Джо Роуланд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.