Колко екзотични могат да бъдат японските ястия?

Традиционните ястия са неизменна част от културата на всеки един народ. В малки изпитания се превръщат обаче новите нетрадиционни ястия, които са изпълнени с екзотика от вкусове и представи за храната.

Макар и все още да не съм била в Янония, вече си имам списък с най-екзотичните японски ястия, които бих искала да опитам. Традициите са си традиции, но винаги има и изкушения.

Нато – това причудливо соево ястие се яде с лъжица или с ориз и водорасли нори, но допада на малко от чужденците. Тъй като съм експериментатор, аз съм готова да се жертвам 🙂

Фугу (рибата балон) – тази риба изисква особено майсторство, докато се приготви,защото по-голямата част от нея е отровна. Има цели ресторанти, в които се предлагат отделни менюта, когато дойде сезонът на тази риба. Доколкото съм чувала от познати, цената и рискът също са специални.

Яма каке – това съчетание от японски планински картоф и блокче сурова риба тон не са най-привлекателното съчетание за вечеря, но пък предизвиква интерес да се опита.

Тако яки – в Осака например Тако яки може да бъде опитано под формата на къс от октопод с картофено пюре, яйца, джинджифил, зеле и сладко майо. Много е странно, а още по-странно е, когато видите заведенията, които го поднасят. По какво ще ги познаете? – Много често те са означени с усмихнат октопод. 🙂

Хамо – не си падам по змиорките, но съм чувала, че са много вкусно изкушение.

Унаги – още един вид змиорка, но интересното при нея е начинът, по който се поднася. През лятото има специални дни, които са посветени изцяло на този ритуал. Счита се, че тази риба дава енергия. Вие имате ли нужда от енергия?

Комбу – изсушени кафяви водорасли, които се сваряват в бульон, наричан „даши“. Ароматът им може да се засили с подправката „умами“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.