Котки превземат социалните мрежи в Япония

На 22-ри февруари в Япония празнуват за 27-ми път Деня на котката, или Деня Мяу мяу мяу. На този ден мъркащите и мяукащи четирикраки любимци буквално превземат социалните мрежи. Ето и подробностите от мен:

Сред най-големите привърженици на котките в световен мащаб Япония определено се нарежда в челните места. В страната на изгряващото слънце живеят над 10 милиона домашни котки. Хит са „котешките” кафенета – популярни места за честване на празника. За хората, които нямат котка, докато се  наслаждават на капучиното си, могат да погалят някоя от свободно разхождащите се котки.

Съществува и специален интериорен дизайн на жилища, където ще се гледа котка, образът на Хелоу Кити е буквално навсякъде, а правителството от своя страна приема закони, защитаващи котешките права. Не на последно място се нарежда и световно известния котарак Мару, който има собствен канал в Ютуб, а всяко едно от видеата му има около милион гледания.

Имайки предвид всичко това,  не е изненада, че Япония си има празник, който е посветен на мяукащите същества. Любопитно е откъде идва името на празника – по нашите географски ширини оприличаваме звуците, които издават котките с думата “мяу”, в Япония обаче казват “нян”. И тъй като произношението на числото 2 е “ни”, хората са сметнали, че звучи подобно на “нян”, съответно най-подходящия ден за празника на котката е 22 февруари, когато се събират три двойки. С други думи денят на котката носи алтернативното име Мяу мяу мяу ден.

В този ден японците организират срещи на любителите на котки, магазините предлагат специални стоки с логото на Деня на котките, правят се изложби на котешки скулптури, но най-вече хората отбелязват празника като публикуват забавни снимки и клипчета на котките си в социалните мрежи.

За любопитните читатели припомням:
В Япония откриха кафене за самотни сърца

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.