Любопитни факти за японците

city1

Япония – една географски далечна от България страна, която отдавна привлича любопитството и учудването ни с разликите в кулутрата и традициите ни. Ето няколко интересни факти за японския начин на живот:

1. Учители и ученици всеки ден отделят по четвърт час в чистене на тяхното училище. Това възпитава в скромност , уважение към чистотата и към труда на другите.

2. Собствениците на кучета задължително носят специални торбички, в които събират изпражненията на домашните си любимци. Това също е част от японската етика – всеки е отговорен да остави чисто след себе си.

3. В Япония се счита за невежливо да отвориш подаръка си в присъствието на този, който ти го дава. Прието е да се благодари, а след това да се отвори насаме.

4. Знаете ли, че Япония годишно е подложена на множество земетресения. Въпреки това тя е третата по сила икономика в света.

5. Само за 10 години Хирошима се възстановява икономически до състоянието си преди падането на атомната бомба.

6. В Япония има ограничение за ползване на мобилни телефони във влаковете, ресторантите и вътрешните пространства.

7. Учениците от 1 до 6 клас в основното училище учат етика и вежливо отношение с хората.

8. Въпреки, че в Япония живеят едни от най-богатите хора в света, те нямат прислужници. Родителите са отговорни за домакинството и децата.

9. От 1 до 3 клас в основното училище няма изпити, защото целта на образованието е да изгражда характер, идеи и навици.

10. По време на хранене японците обсъждат вида на ястията и вкуса им. Счита се за крайно невежливо, ако на масата японецът не произнесе няколко пъти думата “oishii” – “вкусно”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.