Новогодишно: Дарума изпълнява желание

daruma-oishii1Японците имат много новогодишни традиции, а една от тях е свързана с куклата Дарума – седящият Буда. Името е съкратено от Бодхидхарма – основателят на будистката дзен школа. Преданието казва, че преди векове – през 510 г. Буда прекарал в медитация девет години. Когато излязъл от това състояние, краката и ръцете му били атрофирали.

Затова куклата Дарума прилича на неваляшка – кръгло човече, без ръце и крака, с две бели очи. Според легендата в навечерието на Нова година трябва да си намислиш едно желание и с флумастер или с бои да нарисуваш зеницата в лявото око на Дарума. След това да изпишеш името си на специално залепено листче, под брадичката. Когато желанието ти се сбъдне, трябва да нарисуваш и другото око. Ако желанието ти не се сбъдне до следващата нова година, изгаряш Дарума и си купуваш нова кукла.

Дарума е символ на късмет, благоденствие и вечният стремеж към живот и успех. Точно затова тя е като неваляшка – има тежест на дъното, която не й позволява да падне, колкото и да се люлее. За Дарума има и поговорка:  “Седем пъти да паднеш и осем пъти да се изправиш – като Дарума.”

Скъпи мои читатели-приятели, пожелавам ви през идващата 2017-та година нестихващо вдъхновение за всичко:  кулинарни подвизи, любов, кариера, приятели, пътешествия, хоби, обновяване на дома. Нека бъдем винаги с най-близките си хора и заедно да преживяваме много радости и щастие!

Ще се видим отново през януари 2017 г.

Дотогава – поглеждайте в моите рецепти, защото са вкусни до една!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.