Искате ли да се запознаете с японското хартиено изкуство оригами?

Японците демонстрират своето искрено преклонение пред природата по много разнообразни начини. Сред най-популярните е традиционното им хартиено изкуство оригами.То представя детайлите по максимално естетичен, хармоничен и красив начин. Намира балансираната енергия и достига съвършена визия. За разлика от творците на западния свят, тук майсторите не ползват изкуството като изразно средство, с което да говорят за проблемите от ежедневието и язвите в обществото. Оригами е огледало към дълбоката душевност на японския творец.

Днес Какуко Ишии (Kakuko Ishii) ще проведе първия от серия уъркшопи на тема оригами. Тя ще впечатли с абстрактната си модерна японска флора, изразяваща съвършенството на японската хартиена „прежда”. Ишии често представя произведенията си на световни форуми и предизвиква изумление с нестандартния си подход към този вид хартиена техника, използвана предимно за утилитарни цели. Нейната презентация ще покаже начините за създаване на уникалния материал, традиционните похвати за използването му в различни направления, както и ярки примери за високо съвременно хартиено изкуство.

На 18 октомври Чикако Сато (Chikako Sato) ще представи една много интересна интерпретация на традиционната техника „уаши” за създаване на обекти. Чикако Сато е представяла Япония в редица държави и е специалист в разнообразни багрилни техники от различни национални традиции. Нейните произведения са сякаш извадени от природната среда и омагьосват със своята лекота и финес, понякога призрачно иреални.

На 19 октомври Ацуми Мурата (Atsumi Murata) ще акцентира върху възможностите на прочутата хартия „уаши”, съчетана с калиграфски интерпретации. Тя ще разкрие в своя уъркшоп възможностите и тайните на традиционното правене на „уаши”, както и тънкостите при съчетаването на калиграфската техника с възможностите на различните структури на хартията.

От 15 октомври до 15 ноември в Арт център „Алтера“ в София ще бъдат изложени над 40 произведения на 12 съвременни японски автори на оригами. Организатори на изложбата са Фондация „Аматерас“, Японската фондация и Посолството на Япония. Куратор – Даниела Тодорова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.