С “Котка-самурай” започва Панорамата на японското кино

japan-films1

За поредна година в програмата на Дните на японското изкуство в България се провежда Панорама на японското кино. Прожекциите са от 10 до 14 октомври, с вход свободен. Мястото – учебно кино НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, ул. “Г.С.Раковски” 114.

Панорамата включва пет филма, селектирани от фонда на филмотеката на Японската фондация. Това са едни от най-новите заглавия в японското кино, създадени в периода 2011-2014 г.

Филмите са озвучени на японски език със субтитри на английски език. Организират: Посолството на Япония в България, Японската фондация и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

10 октомври, понеделник, 18:30 ч.
„Котка-Самурай“, реж. Такеши Уатанабе, Йошитака Ямагучи, 2013, 100 мин.

Действието се развива в края на Шогуната Токугава. Самураят Кютаро, смятан някога за страшилище, е загубил службата си и едва свързва двата края далеч от близките си. Той не знае как да печели пари, освен чрез своя меч. Един ден Кютаро получава предложение за работа, която се състои в това да убие една котка, превърнала своя господар във вдетинен старец. Макар че намира поръчката за глупава, той решава да я изпълни, за да спечели малко пари. Когато обаче отваря врата, зад която се намира неговата жертва, Кютаро попада на пухкаво бяло коте…Срещата с малкото животинче е истинско изцеление за душата на самурая.

 11 октомври, вторник, 18:30 ч.
„Кръгла маса“, реж. Исао Юкисада, 2014, 113 мин.

Запомняща се история, описана със свежо чувство за хумор, за едно малко своенравно момиченце и нейното „израстване“. Кокко е в 3 клас и живее в малко апартаментче в Осака заедно с голямото си семейство – баба, дядо, мама, татко и трите є по-големи сестри. Макар и обградена с много обич и топлота от близките си, Кокко е все недоволна и мечтае за „самота“. Все нещо в нейния свят, ограничен от семейството и училището, я дразни, докато през лятната ваканция дядо є не измисля една игра с вълшебните думи „представи си…“, която кара малката Кокко лека-полека да порасне.

Актрисата в главната детска роля Мана Ашида е всенародна любимка в Япония, известна с очарователната си усмивка и с невероятния си актьорски талант. През цялото време героите във филма говорят на „осака-бен“ – игривия и експресивен диалект, характерен за региона на Осака.

12 октомври, сряда, 18:30 ч.
„Машина на времето – последният ден на замъка Адзучи“, реж. Хироюки Накао, 2013, 102 мин.

Фантастичен филм за журналиста Юичи Саваджима, който пътува през времето и пространството, за да документира малко познати моменти от историята. Действието се развива непосредствено след случая „Хонно-джи“ – въстание, подето от Мицухиде Акечи, един от васалите на Ода Нобунага. Журналистът интервюира местните хора сред настъпилия хаос, като съобщава за извествия търговец Сошицу Шимаи, който притежава магическа купа за чай на име „Нарашиба“, както и за нейия пазител самурая Гонносуке Яджима. Неочаквано обаче те са нападнати от мистериозен монах, който използва „оръжие от бъдещето“, което няма как да съществува през онази епоха и чаената купа изчезва…

13 октомври, четвъртък, 18:30 ч.
„Отдел за научни разследвания – Червена и бяла папка“, реж. Тоя Сато, Макото Наганума, Манами Ямашита, 2014, 109 мин.

Игрален вариант на едноименния популярен японски телевизионен сериал, радващ се на огромен зрителски интерес като „невиждано досега шоу с ченгета“. Специален отдел в полицията се занимава с научни разследвания. Под ръководството на капитан Юрине са се събрали безспорно талантливи, но странни полицаи. Те разплитат доста заплетени случаи, докато сами си създават проблеми и после сами ги разрешават. В полицията вечно са на прицел и съществуването на отдела непрекъснато е застрашено. Предстои още един кошмарно-заплетен случай…

 14 октомври, петък, 18:30 ч.
„Плаващият замък“, реж. Ишшин Инудо, Шинджи Хигучи, 2011, 145 мин.

Филмът е базиран на реално историческо събитие.

Япония през 1589 г. Наближа краят на многогодишните граждански войни и размирици, страната е на път да бъде обединена под флага на Тойотоми Хидейоши. Той изпраща голяма армия на север срещу своя последен враг – клана Ходжо. Все още непревзет остава „плаващият замък“

Оши – крепост на клана Ходжо, наречен така заради езерото, което го обгражда отвсякъде. Замъкът е под командването на Нарита Нагачика, невзрачен човечец, но любимец на хората си, които гальовно го наричат „Нобоо-сама“. Най-добрият генерал на Хидейоши Ишида Мицунари обсажда замъка с 20-хилядна войска. Нагачика не е нито голям стратег, нито титан на мисълта и разполага само с 500 души кавалерия, но решава да не отстъпи нито педя земя на завоевателите, дори когато разбира, че генерал Ишида се готви да наводни езерото, като отклони няколко реки към него и така да потопи замъка. Изходът от схватката според човешката логика е ясен, но външни събития променят историята по неподозиран от никого начин…

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.