Съвременно японско изкуство: керамика, текстил, хартия, скулптури

japan_art

Дните на японското изкуство и култура 2016 в България продължават. Миналата седмица в галерия “Финес” в София беше открита изложба на съвременно японско изкуство: керамика, текстил, хартия, скулптури и инсталации. Експозицията може да бъде разгледана до 19 ноември.

Ще бъдат прожектирани филми, които илюстрират техники на японски съвременни автори и показват начините за създаване на част от произведенията.

Изложбата е част от 27-ите Дни на японската култура в България и се организира от фондация „Аматерас“ в партньорство с NEXUS (Япония) и с подкрепата на Посолството на Япония. Това е поредният проект на фондация „Аматерас“, насочен към представянето на съвременното японско изкуство в България. Куратор на проекта е Даниела Тодорова.

Любителите на японската култура ще се запознаят с 33 съвременни японски творци, някои от които никога не са били представяни в България до този момент. Експозицията представя 36 произведения от керамика, 40 от хартия, 5 творби от текстил, няколко инсталации и скулптури от различни материали. Всички творби са изпълнени по сложни и редки технологии, характерни за японската древна керамика, текстилно и хартиено изкуство и развити през вековете до наши дни. Българската публика ще се запознае с дълбокото съзерцателно отношение на японския творец към изкуството, който търпеливо изработва едно-единствено произведение.

 

janap-art

Съвременното японско изкуство от различни жанрове разширява представата за Япония и нейните изкуства днес. Авторите са от различни райони на страната, а това придава стилово и идейно разнообразие на изложбата. Експонатите са обединени от естетическата минималистична визия, характерна за Япония, като някои произведения носят елементи на традиционни техники, интерпретирани по съвсем нов начин.

 За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и седма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2016 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Hitachi, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.